Agenția de informații interne a Germaniei a anunțat miercuri că a clasificat organizația de tineret a partidului Alternativă pentru Germania (AfD) ca fiind o entitate extremistă care reprezintă o amenințare pentru democrație, relatează Reuters.

Miting electoral al AfDFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Anunțul vine după ce Biroul Federal pentru Protejarea Constituției (BfV), agenția de informații în cauză, a început să monitorizeze organizația „Alternative Tinere” sub suspiciunea de extremism încă din 2019.

BfV a anunțat miercuri că a clasificat și alte două organizații „Cei 1%” și „Institutul pentru Politici de Stat” ca fiind extremiste.

„Nu mai există niciun fel de dubii că aceste 3 grupuri urmăresc eforturi care sunt contrare Constituției„, a declarat Thomas Haldenwang, șeful BfV, într-un comunicat remis presei.

Noua clasificare ar putea avea un impact asupra posibilității membrilor organizațiilor de a se angaja în sectorul public sau de a obține permise de portarmă.

Din punct de vedere politic măsura reprezintă o lovitură pentru AfD, partid fondat în 2013 pe o platformă eurosceptică în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro, dar care ulterior a virat către extrema dreaptă, devenind cel mai de succes partid extremist din această zonă politică din Germania de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

În prezent AfD este cotat cu 15-17% din intenția de vot, la doar câteva procente în spatele Verzilor și a Social-Democraților lui Olaf Scholz, partide aflate la guvernare. Noul reviriment al AfD este pus de politologi pe seama furiei cauzate de creșterea prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina.

După izbucnirea conflictului AfD s-a remarcat prin numeroasele declarații pro-ruse făcute de membri ai săi și opoziția față de ajutoarele acordate Ucrainei sau sancțiunile impuse împotriva Moscovei.