​Populaţia totală a Japoniei urmează să scadă până în 2070 la 87 de milioane de oameni, cu 30% mai puţin faţă de nivelul din 2020, relevă estimări guvernamentale publicate miercuri, relatează agenția Kyodo, citată de Agerpres.

mame cu copii in TokyoFoto: Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Populaţia ţării, care în 2020 era de 126,15 milioane, va scădea sub pragul de 100 de milioane în 2056, potrivit estimărilor Institutului naţional de cercetări demografice şi de securitate.

Rezidenţii străini, inclusiv studenţii şi lucrătorii care rămân în Japonia pentru mai mult de trei luni ar urma să reprezinte 10,8% din populaţie în 2070, adică 9,39 de milioane de persoane.

Se estimează totodată că numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani va atinge 33,67 milioane în 2070, adică 40% din populaţia totală.

În anul care vine, guvernul nipon va folosi aceste previziuni pentru a calcula viitoarele pensii, menţionează Kyodo.

În prezent aproape 30% dintre cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei au vârsta peste 65 de ani, un record mondial după Monaco.

Numărul naşterilor în ţară a scăzut în 2022 sub pragul de 800.000, un nou minim de la debutul acestor statistici în 1899 şi aproape de două ori mai puţin în comparaţie cu acum 40 de ani, potrivit datelor guvernamentale publicate la sfârşitul lui februarie.

Japonia va încerca măsuri de „ultimă șansă” pentru oprirea declinului demografic

„În şase sau şapte ani va fi ultima şansă pentru inversarea curbei descendente a natalităţii”, a avertizat luna trecută premierul Fumio Kishida, anunțând că guvernul său va încerca un nou set de măsuri pentru a încuraja creșterea natalității, în pofida eșecurilor repetate înregistrate în acest sens de către predecesorii săi.

„Vreau să creez o societate unde tinerii se pot căsători aşa cum doresc şi unde toţi cei care doresc pot avea copii şi îi pot creşte fără stres”, a subliniat Kishida.

Este așteptat ca guvernul său să prezinte în detaliu noul plan în luna iunie, dezvăluind până acum că vizează în special creşterea alocaţiilor pentru copiii mici, garantarea îmbunătăţirii salariilor tinerilor şi atenuarea poverii costurilor destinate studiilor la nivelul familiilor.

Guvernul nipon speră de asemenea să crească procentul celor care solicită concediu de paternitate la 50% în 2025/2026 şi la 80% până în 2030, în comparaţie cu doar 14% în 2021.

În acest scop, intenţionează să ofere indemnizaţii companiilor pentru încurajarea utilizării acestui concediu şi creşterea cuantumului concediilor parenatale dacă ambii părinţi au recurs la această măsură.

Pe același subiect: