Bilanțul morților despre care s-au înfometat într-un cult creștin al morții din Kenya se apropie de 100 de persoane, a declarat ministrul de Interne de la Nairobi, Kithure Kindiki, citat de Reuters.

Armata din Kenya a asistat politia la exhumarea mormintelorFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

„Am fost informat de cei responsabili [de exhumări] că, până în acest moment, am reușit să descoperim încă 16 cadavre, în afară de cei 73 raportați ieri, totalul ajungând la 89”, a declarat Kindiki într-o conferință de presă susținută în apropierea pădurii unde au fost descoperite cadavrele îngropate în gropi comune.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru salvarea vieților celor dragi și ne rugăm la Dumnezeu să îi ajute să treacă peste această traumă, să îi ajute să se vindece și să spună povestea modului în care odată un kenyan, o ființă umană ca noi, a decis să facă rău atât de multor oameni, fără suflet și ascunzându-se în spatele Sfintelor Scripturi”, a mai spus el.

Autoritățile din țara africană se așteaptă ca bilanțul să crească în continuare, filiala locală a Crucii Roșii raportând că peste 200 de persoane au fost date dispărute în zonă, revizuindu-și marți în sus bilanțul anterior, care vorbea de doar 112 dispăruți.

Pastorul Paul Mackenzie Nthenge, liderul cultului „Good News International Church, a fost arestat după ce autoritățile au primit un pont cu privire la existența unor morminte de mică adâncime care conțin cadavrele a cel puțin 31 dintre enoriașii săi.

Ce se știe despre cultul morții din Kenya

Nthenge a negat acuzațiile la adresa sa însă un judecător i-a refuzat cererea de eliberare pe cauțiune. El a fost arestat pe 15 aprilie după descoperirea a 4 cadavre despre care se crede că au aparținut unor enoriași ai săi care s-au înfometat până au murit.

„Când ne aflăm în această pădure și ajungem într-o zonă în care vedem o cruce mare și înaltă, știm că asta înseamnă că peste 5 persoane sunt îngropate aici”, a declarat un oficial local.

Ministrul de Interne al Kenyey a declarat că toată pădurea care se întinde pe o suprafață de 800 de acri a fost sigilată și declarată scenă a unei crime.

Presa locală a scris că Nthenge a numit 3 sate din împrejurimi Nazaret, Betleem și Iudeea și că obișnuia să își boteze adepții în iazuri înainte de a le spune să țină post.

Pastorul susține însă că și-a închis biserica în 2019 și că nu are nicio legătură cu decesele. El fusese arestat de două ori înainte, în 2019 și în luna martie a acestui an, în legătură cu moartea unor copii.

Însă Nthenge a fost eliberat de fiecare dată pe cauțiune înainte de noile descoperiri.