Poliția din Kenya a recuperat 58 de cadavre din gropi comune săpate într-o pădure din estul țării, crezându-se că persoanele decedate au aparținut unui cult creștin ai căror membri credeau că ajung în rai dacă se înfometează, relatează Reuters.

Armata din Kenya a asistat politia la exhumarea mormintelorFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Bilanțul morților, care a crescut constant în ultimele două zile pe măsură ce poliția și armata au efectuat exhumări, ar putea ajunge până la 112 persoane, potrivit filialei locale a Crucii Roșii care citează numărul de persoane date dispărute aici.

Pastorul Paul Mackenzie Nthenge, liderul cultului „Good News International Church, a fost arestat după ce autoritățile au primit un pont cu privire la existența unor morminte de mică adâncime care conțin cadavrele a cel puțin 31 dintre enoriașii săi.

BBC notează că se crede că unul dintre morminte a conținut cadavrele a 5 membri ale aceleiași familii - 3 copii și cei 2 părinți ai lor.

Haki Africa, ONG-ul care a alertat autoritățile cu privire la îngrijorări, a declarat că o membră a cultului a refuzat să mănânce după ce a fost descoperită, deși era în mod clar într-o stare fizică precară.

„În momentul în care a fost adusă aici ea a refuzat vehement să îi fie administrat primul ajutor și și-a închis gura ferm, refuzând practic să fie ajutată, dorind să își continue postul până când moare”, a declarat un reprezentant al ONG-ului, citat de The Guardian.

Ce se știe despre cultul morții din Kenya

Nthenge a negat acuzațiile la adresa sa însă un judecător i-a refuzat cererea de eliberare pe cauțiune. El a fost arestat pe 15 aprilie după descoperirea a 4 cadavre despre care se crede că au aparținut unor enoriași ai săi care s-au înfometat până au murit.

„Când ne aflăm în această pădure și ajungem într-o zonă în care vedem o cruce mare și înaltă, știm că asta înseamnă că peste 5 persoane sunt îngropate aici”, a declarat un oficial local.

Ministrul de Interne al Kenyey a declarat că toată pădurea care se întinde pe o suprafață de 800 de acri a fost sigilată și declarată scenă a unei crime.

Presa locală a scris că Nthenge a numit 3 sate din împrejurimi Nazaret, Betleem și Iudeea și că obișnuia să își boteze adepții în iazuri înainte de a le spune să țină post.

Pastorul susține însă că și-a închis biserica în 2019 și că nu are nicio legătură cu decesele. El fusese arestat de două ori înainte, în 2019 și în luna martie a acestui an, în legătură cu moartea unor copii.

Însă Nthenge a fost eliberat de fiecare dată pe cauțiune înainte de noile descoperiri.