​Mișcarea climatică „Ultima generație” vrea să paralizeze tot Berlinul, începând de luni. Poliția germană este pregătită pentru săptămâni de haos în trafic și a renunțat la blândele discuții de convingere a activiștilor lipiți cu super-glue de asfalt. Nu e exclus ca ONG-ul să fie inclus la categoria „organizații criminale“.

Protest „Ultima Generație” - Germania Foto: Florian Gaertner / AFP / Profimedia Images

Repetate proteste

Sute de activiști pentru climă vor să „paralizeze” Berlinul pe termen nelimitat, începând din 24 aprilie, încercând să forțeze guvernul federal să protejeze mai mult clima. Protestele ar trebui să se încheie doar atunci când guvernul răspunde solicitărilor ONG-ului.

Duminică, autostrada orașului de la Tempelhofer Damm a fost închisă timp de aproape trei ore, pentru un concert de protest. Circa 420 de persoane au participat acolo la o demonstrație pe biciclete.

Potrivit poliției, 500 de persoane au venit ieri după-amiaza la un miting al „Ultimei Generații” la Poarta Brandenburg. Șase activiști au luat cu asalt banda cursei de mașini electrice „Formula E”, de pe Tempelhofer Feld. Potrivit polițiștilor, serviciul de pază i-a împiedicat să se lipească de asfalt.

„Ultima generație” afirmă că aproape 1.000 de persoane s-au înscris pentru protestul pe termen lung. În timpul valului de blocade din octombrie au fost doar 80. ONG-ul a anunțat că vor aduce „în impas” întregul oraș. Pe lângă campanii de așezare și de lipire de asfalt, se încearcă noi forme de acțiune: activiștii în grupuri compacte pur și simplu merg încet pe străzile mai mari și opresc traficul.

Întreruperea consilierii

Înainte de săptămânile blocadei de către mișcarea climatică „Ultima generație”, poliția din Berlin a încetat să mai vorbească cu activiștii despre pericolele la adresa ordinii sau securității publice, pe care le implică acțiunile acestora.

În cazul huliganilor, violenței domestice, stalker-ilor, infractorilor motivați politic sau în zona crimei de clan, consilierea despre periculozitatea faptelor e o metodă încercată și testată. Dar în ceea ce-i privește pe activiștii pentru climă, discuțiile și avertismentele par a fi inutile. O purtătoare de cuvânt a poliției a precizat pentru Tagesspiegel.de, că, „persoanele în cauză au continuat să participe, în mod repetat, la acțiuni”.

Fapte, acuzații, condamnări

La finele anului trecut, după un grav accident de circulație, procuratura din Berlin a anchetat doi activiști de la „Ultima generație”, pentru ucidere din culpă.

Până la sfârșitul lunii martie, 54 de condamnări au fost pronunțate împotriva activiștilor pentru schimbările climatice: pentru constrângere, opunerea de rezistență la aplicarea legii, încălcarea sau deteriorarea proprietății.

Poliția a depus 3.000 de acuzații penale, există 1.700 de cercetări preliminare la parchet. Din 800 de suspecți, 300 sunt infractori multipli, 231 au comis între două și nouă infracțiuni, iar 70 au comis mai mult de zece infracțiuni.

Proteste pe bani

Membrii ONG-ului de mediu se transformă în autocolante climatice, lipindu-și mâinile de asfalt cu superglue și dând peste cap traficul din orașe. Dar o fac pe factură, după cum dezvăluie o activistă austriacă.

Într-un interviu pentru televiziunea RTL, o activistă austriacă, de profesie chimistă, spunea că pentru acțiunile de protest se scrie factură, iar pe viitor ea va primi chiar „un venit suplimentar liber profesionist, impozitat, cu peste 20 de ore de activism pe săptămână” din partea fondului Climate Emergency Fund. Procedura urma a se desfășura printr-o adresă de contact din Germania.

„Oamenii bogați” care „au o conștiință încărcată” ar sponsoriza fondul, potrivit explicațiilor Carolinei Thurner, pentru publicația Profil.at. Pe site-ul Climate Emergency Fund aflăm că milioane de dolari susțin acest activism perturbator (n.t. disruptive). În articolul „Aceste grupuri doresc proteste climatice perturbatoare. Magnații petrolului îi finanțează”, New York Times face o analiză a fenomenului.

La categoria „organizație criminala”?

Parchetul din Berlin nu vede niciun motiv pentru a clasifica „Ultima generație” drept organizație criminală. În schimb în Brandenburg, parchetul din Neuruppin suspectează că scopul grupării este „săvârșirea de infracțiuni de o suficientă gravitate”.

Un purtător de cuvânt al parchetului din Berlin a declarat că posibila suspiciune a unei organizații criminale este în permanență examinată și „este supusă unei reevaluări permanente”. Motivul pentru această reevaluare îl constituie atacurile asupra rafinăriei de petrol PCK, din Schwedt.

„În interesul apărării drepturilor fundamentale ale celorlalți care sunt afectați de infracțiunile activiștilor de mediu, este scopul nostru principal să prevenim perturbările anunțate sau, dacă nu sunt anunțate, să le eliminăm cât mai repede posibil”, a declarat șefa poliției, Barbara Slowik.

Polițiștii vor aduce infractorii „consecvent în scopul ordonării judecătorești a arestării, și preventive, pentru a evita pericolul”. Numeroși oficiali sunt de serviciu și vor „veghea la nodurile de trafic, precum și la accesele și ieșirile pe autostrada orașului, pentru a dizolva blocajele”.

Unele locuri care au fost deja ținta acțiunilor sunt observate cu precădere, iar ofițerii sub acoperire sunt și ei la datorie, pentru a putea „opri acțiunile imediat, dacă este posibil”, mai spune Slowik. Clădirile Parlamentului și guvernamentale, ambasadele, instituțiile diplomatice, instituțiile media și „alte locații simbolice” sunt protejate în mod deosebit.