Sârbii din Kosovo au boicotat duminică alegerile municipale organizate de autorităţile din Priștina, în nordul teritoriului, unde reprezentanţii comunităţii sârbe au demisionat în noiembrie din instituţiile locale, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

Protest al etnicilor sârbi în KosovoFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prezenţa la vot a fost de doar 3,47%, 1.567 de alegători din aproximativ 45.000 de înscrişi pe listele electorale, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale din Priștina, Valmir Elezi.

Cele 19 secţii de votare, dintre care 13 sunt în containere, instalate temporar de autorităţile de la Priștina, s-au închis la ora locală 19.00 (17.00 GMT), a declarat preşedintele Comisiei Electorale, Kreshnik Radoniqi. Nu au fost raportate incidente.

Boicotarea aproape totală a acestui scrutin de către sârbii din aceste patru municipalităţi din nord unde sunt o majoritate foarte mare riscă să agraveze tensiunile care au persistat în ultimele luni între guvernul kosovar şi sârbi.

Alegerile au avut loc la mai bine de o lună de la anunţarea de către UE a unui acord privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priștina convenit la Ohrid (Macedonia de Nord), dar pe care cele două părţi nu l-au semnat.

Principala condiţie pusă de preşedintele sârb Aleksandar Vucic este formarea unei Uniuni a Municipalităţilor Sârbe (ZSO) în nordul Kosovo, stipulată în acordul din 2013, însă până acum Priștina s-a opus, comparând ZSO cu Republika Srpska din Bosnia, cu referire la instabilitatea susţinută de autorităţile entităţii majoritar sârbe.

Citește și: