În faţa presiunii occidentale pentru a normaliza relaţiile cu fosta sa provincie Kosovo, care şi-a declarat independenţa, preşedintele sârb Aleksandar Vucic vrea să instituie o „mişcare populară pentru stat”, informează agențiile DPA și Agerpres.

Aleksandar VucicFoto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sâmbătă, într-o sală de sport a orăşelului Vranje din sudul Serbiei, în faţa a numeroşi activişti, preşedintele Vucic a cerut oamenilor să se alăture noii sale mişcări „nepartizane”, care urmează să fie fondată până la începutul lunii iunie.

Scopul său este „politica înţeleaptă, prudentă şi responsabilă”, a spus el, conform agenţia de presă Tanjug.

În ceea ce priveşte Kosovo, Serbia se aşteaptă la „multe situaţii dificile”, a declarat preşedintele Vucic vineri seara la un canal TV sârb ca justificare a iniţiativei sale. El doreşte să se adreseze în mod special oamenilor din afara partidelor.

La Vranje, şeful statului a reiterat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo „nici de facto, nici de jure”.

Aceasta contrazice planul de normalizare pe care UE l-a propus celor două părţi toamna trecută. Acest plan prevede, printre altele, ca Serbia să nu mai blocheze aderarea Kosovo la organizaţii internaţionale precum ONU. În schimb, Priștina ar trebui să permită comunităţii etnice de sârbi din Kosovo să formeze o asociaţie.

Următoarea încercare de mediere a UE în acest sens este programată pentru 18 martie la Ohrid, în Macedonia de Nord, unde preşedinte Vucic se va întâlni cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi ambele aspiră să adere la UE.