Guvernul britanic a denunţat luni „condamnarea motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând „eliberarea imediată” a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus.

Vladimir Kara-MurzaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Marea Britanie va continua (...) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind „contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului”.

Şi guvernul german a denunţat „cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

„Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică” în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând „eliberarea imediată” a opozantului.

„Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.

„Autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere”

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea „fără întârziere” a lui Kara-Murza.

„Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

La finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat luni că l-a găsit pe Vladimir Kara-Murza vinovat de „înaltă trădare”, difuzare de „informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie „indezirabilă”.

În consecinţă, el a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.

___