Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat joi că Departamentul de Justiție va cere Curții Supreme să intervină pentru a opri restricțiile stabilite de un judecător federal cu privire la pilula de avort mifepristonă, în timp ce administrația președintelui Joe Biden încearcă să apere accesul la acest medicament, potrivit Reuters.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

Administrația va solicita ajutor de urgență de la Curtea Supremă pentru a apăra „judecata științifică a Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) și pentru a proteja accesul americanilor la o îngrijire sigură și eficientă a reproducerii”, a declarat Garland într-un comunicat.

Mifepristona, aprobată de FDA în 2000, este utilizată în combinație cu un alt medicament numit misoprostol pentru a efectua avorturi medicamentoase, care reprezintă mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA. FDA este agenția americană care aprobă siguranța produselor alimentare și a medicamentelor.

Acționând în cadrul unei contestații a mifepristonei de către mai multe grupuri anti-avort, judecătorul conservator districtual Matthew Kacsmaryk din Amarillo, Texas, a emis vinerea trecută un ordin preliminar care stabilește restricții semnificative privind distribuția mifepristonei în timp ce litigiul continuă.

Ordinul include obligativitatea vizitelor la medic în persoană pentru a obține pilula și limitarea utilizării acesteia la primele șapte săptămâni de sarcină, față de cele 10 săptămâni actuale.

Curtea de Apel din New Orleans a respins miercuri târziu cererea Departamentului de Justiție de a anula aceste restricții, care restabilesc efectiv limitele privind distribuția pilulei, care au fost ridicate începând cu 2016.

Curtea a fost de acord însă să întrerupă o altă parte a ordonanței lui Kacsmaryk care ar fi scos medicamentul de pe piață prin suspendarea aprobării sale.

Aprobată de două decenii

Ordinul lui Kacsmaryk urma să intre în vigoare sâmbătă, potrivit Departamentului de Justiție.

În urmă cu mai bine de două decenii, FDA a aprobat pilula abortivă „pe baza unei analize cuprinzătoare a dovezilor științifice disponibile și a stabilit că este sigură și eficientă pentru utilizarea indicată - întreruperea medicală timpurie a sarcinii”, a reamintit agenția.

La zece luni de la o hotărâre istorică a Curții Supreme care a dat fiecărui stat american libertatea de a interzice avorturile în interiorul granițelor sale, judecătorul districtual american Matthew Kacsmaryk, cunoscut pentru opiniile sale ultraconservatoare, a emis o decizie în statul Texas, în sudul SUA, care ar trebui să se aplice la nivel național.

În același timp, însă, unul dintre colegii săi din statul Washington (nord-vest) a decis că autorizația de introducere pe piață a mifepristonei (RU 486), care se utilizează în combinație cu o altă pastilă, nu poate fi retrasă în cele 17 state democrate care au apelat la el.

Curtea Supremă, care a fost revizuită în profunzime de fostul președinte republican Donald Trump, va trebui acum să clarifice situația. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)