O instanță federală din Statele Unite a decis miercuri noaptea că pilula de avort mifepristone va putea fi cumpărată în continuare în țară, însă cu restricții semnificative care includ vizite repetate la medic pentru a obține o rețetă, relatează Reuters.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Instanța de apel din New Orleans a suspendat în esență un ordin al judecătorului districtual Matthew Kacsmaryk din Amarillo, Texas, care vinerea trecută a decis să suspende aprobarea acordată de FDA, agenția americană de reglementare a medicamentelor, pentru mifepristone în timpul judecării unui proces intentat de grupurile anti-avort care cer interzicerea sa.

Însă instanța din New Orleans a refuzat să blocheze porțiuni ale ordinului lui Kacsmaryk, care urmează să intre în vigoare vinerea aceasta și reintroducă restricțiile privind comercializarea pastilei.

Printre aceste restricții ridicate inițial în 2016 se numără obligativitatea efectuării a trei vizite la medic pentru a obține o rețetă pentru mifepristone, precum și limitarea folosirii medicamentului până în a șaptea săptămână de sarcină. În prezent ea poate fi folosită până în a 10-a.

Noua decizie a fost emisă de o instanță alcătuită de 3 judecători conservatori, 2 numiți de fostul președinte Donald Trump și unul de George W. Bush.

Este așteptat ca administrația Biden sau grupurile care militează pentru dreptul la avort să atace decizia la Curtea Supremă, de asemenea dominată de judecători conservatori.

Bătălie juridică în SUA pentru pilula de avort

Decizia de săptămâna trecută a judecătorului Kacsmaryk a produs confuzie, părând să fie contradictorie cu o altă hotărâre de vineri, care a ordonat FDA să mențină accesul fără restricții la mifepristone în 17 state și Districtul Columbia.

Administrația Biden a cerut între timp judecătorului din cazul respectiv să clarifice ordinul său după apariția noii decizii pronunțate de judecătoru din Texas.

Procesul adus în fața lui Kacsmaryk a fost intentat împotriva FDA în luna noiembrie de către 4 grupări anti-avort care acuză agenția federală că a folosit un proces inadecvat când a aprobat pilula în 2000 și că nu a luat în considerare în mod corespunzător riscurile pe care aceasta le reprezintă pentru sănătatea fetelor sub vârsta de 18 ani când o folosesc pentru a întrerupe o sarcină.

Ambele decizii pronunțate de judecătorii americani săptămâna trecută au fost unele cu caracter preliminar și ar urma să rămână în vigoare până la finalizarea proceselor intentate.

Apel public al companiilor farmaceutice

O scrisoare publică semnată de sute de oficiali din domeniul farmaceutic și biotech cere anularea deciziei judecătorului din Texas, afirmând că ea subminează autoritatea FDA și ignoră decenii de dovezi științifice cu privire la siguranța pilulei.

„Cerem anularea acestei decizii care ignoră știința și restituirea corespunzătoare a mandatului privind siguranța și eficacitatea medicamentelor pentru FDA, agenția căreia i s-a încredințat în primul rând acest lucru”, au scris aceștia.

Cealaltă decizie, cea privind asigurarea accesului la mifepristone, a fost pronunțată de un judecător districtual din statul Washington într-un proces intentat de mai multe state conduse de democrați și care contestă restricțiile la nivel federal privind pilula.

Mai multe state americane conduse de conservatori au luat ample măsuri de restricționare a accesului la avort după ce Curtea Supremă a eliminat anul trecut protecțiile la nivel federal pentru întreruperile de sarcină.