Opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi a declarat, marți, că a fost mutat din nou în izolare și obligat să suporte condiții „infernale”, relatează Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, ispășește pedepse combinate de 11 ani și jumătate într-o colonie penală de înaltă securitate pentru fraudă și sfidare a instanței, în timp ce acesta spune despre acuzațiile sunt false și menite să îl reducă la tăcere. Un documentar despre el a câștigat un Oscar luna trecută.

Închisoarea face afaceri cu varză

Navalnîi a spus că a fost eliberat vineri dintr-o celulă de izolare și condamnat la încă 15 zile acolo, luni, după ce susținătorii săi au lansat o anchetă care arăta că administrația închisorii în care se află plătea un preț umflat pentru varză.

„De aceea chiar a doua zi, după ce colegii mei și-au lansat investigația despre aceste povești amuzante cu varză, m-au băgat în (celula de izolare), au început imediat să-mi înființeze o „celulă de lucru” și au schimbat rutina zilnică, transformând-o de la infernal până la un infernal extrem”, a scris el pe Twitter.

Navalnîi, care a supraviețuit unei tentative de ucidere prin otrăvire în 2020, a fost plasat în mod repetat în izolare în ultimul an, iar susținătorii spun că viața lui este în pericol pe măsură ce sănătatea lui se înrăutățește.

Avocatul Vadim Kobzev a declarat că o ambulanță a fost chemată în colonie vineri seară, după ce starea lui Navalnîi s-a deteriorat ca urmare a unei boli de stomac. Deținutul a slăbit opt ​​kilograme în timpul celei mai recente izolări de 15 zile, a scris el pe Twitter.

Navalnîi, care a lansat de-a lungul anilor zeci de videoclipuri în care, susține el, arată corupția masivă în Rusia, a mai spus că oficialii închisorii „au inventat reguli complet ilegale, interzicându-mi să cumpăr mâncare, chiar și cu banii pe care i-am câștigat”.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că susținătorii lui Navalnîi au fost implicați în asasinarea bloggerului de război Vladlen Tatarski la Sankt Petersburg.

Citește și:

Rusia: Daria Trepova, pusă oficial sub acuzare pentru terorism în cazul exploziei de la Sankt Petersburg