Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, se află marți la Moscova pentru discuţii cu Rusia privind furnizarea în continuare de gaz rusesc, el susținând că o „cooperare energetică neîntreruptă” între Ungaria şi Rusia „nu este o chestiune de politică, ci de fizică”. Szijjártó este primul oficial al unui stat membru al UE și al NATO care merge în Rusia în acest an, după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin, pentru crime de război prin deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Peter SzijjartoFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Nu este prima dată când ministrul ungar de Externe merge la Moscova de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina și de la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei lui Vladimir Putin.

Peter Szijjártó - care a mai fost la Moscova și în octombrie și noiembrie 2022 - se întâlneşte cu vicepremierul rus Aleksandr Novak şi cu şeful Rosatom, Aleksei Lihacev.

El a scris, pe Facebook, că discuțiile vor viza „probleme serioase”: „siguranţa fizică şi tehnică a gazoductului Turkish Stream, care aprovizionează Ungaria cu gaze naturale, menţinerea tranzitului prin conducta Drujba, care aprovizionează Ungaria cu petrol şi prevenirea sancţiunilor împotriva industriei nucleare”.

Mesajul este însoțit de mai multe fotografii din timpul întâlnirilor sale de la Moscova.

„Aceasta nu este o chestiune de politică, ci de fizică”

Tot marți, oficialul ungar a postat o fotografie cu el în drum spre Moscova, în care vorbește despre necesitatea unei cooperări energetice „neîntrerupt„ între Ungaria şi Rusia:

  • „Iarna care se încheie ne-a cruţat din punct de vedere al aprovizionării cu energie datorită temperaturilor extrem de blânde din Europa. Dar avertismentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie este clar: în condiţiile creşterii radicale a cererii de energie din partea unei economii chineze în revenire şi a ritmului extrem de lent de dezvoltare a infrastructurii energetice europene, adevărata provocare va veni în iarna următoare.
  • Securitatea energetică a Ungariei necesită o aprovizionare neîntreruptă cu gaz, petrol şi combustibil nuclear.
  • Îndeplinirea acestor trei condiţii necesită o cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia. Aceasta nu este o chestiune de politică, ci de fizică”.

La sfârşitul lunii trecute, ministrul ungar de Externe a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear, în condiţiile în care în Uniunea Europeană se fac presiuni pentru impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei şi în domeniul nuclear.

Prin derogări de la sancţiunile europene, Ungaria continuă să primească petrol rusesc prin conducta Drujba şi gaze prin gazoductul Turkish Stream şi ramificaţiile sale din Bulgaria şi Serbia. În plus, centrala nucleară de la Paks, care generează jumătate din energia electrică a ţării, utilizează combustibil nuclear rusesc. Centrala se pregăteşte pentru construcţia a două noi reactoare proiectate de Rosatom, acesta fiind motivul pentru care Ungaria este una dintre ţările europene care se împotriveşte unor eventuale sancţiuni europene asupra domeniului nuclear al Moscovei.

Premierul Ungariei Viktor Orban este perceput drept liderul din UE cel mai apropiat de Vladimir Putin şi a îngreunat de mai multe ori adoptarea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, în condiţiile în care ţara sa este încă puternic dependentă de Moscova în materie de energie.

„Nu îl putem aresta pe președintele rus”

Szijjártó este primul oficial al unui stat membru al UE și al NATO care merge în Rusia în acest an, după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin, pentru crime de război prin deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

De altfel,şeful de cabinet al premierului Viktor Orban declara, după decizia Curții Penale, că Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară. El a susținut că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, deși pe numele liderului de la Kremlin există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, scrie Reuters.

Ungaria a semnat și ratificat Statutul de la Roma, ce stă la baza constituirii Curții Penale Internaționale (CPI), instituție care în 17 martie a emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală în Rusia a sute de copii din Ucraina.

Întrebat dacă Putin ar fi arestat dacă ar merge în Ungaria, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, a spus că Statutul de la Roma nu este inclus în sistemul juridic maghiar.

  • „Ne putem referi la legea maghiară și pe baza acesteia nu îl putem aresta pe președintele rus întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a declarat Gulyas.

Răspunzând unei alte întrebări, oficialul ungar a spus că guvernul de la Budapesta nu şi-a format „o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

  • „Aceste decizii nu sunt cele mai fericite deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare, şi nu spre pace. Aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat consilierul lui Viktor Orban.