​Serviciul de securitate suedez (SAPO) a anunţat marţi arestarea a cinci persoane suspectate că pregăteau un „act terorist” în Suedia ca represalii pentru incendierea unui exemplar al Coranului de către un extremist de dreapta, transmit agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Politie SuediaFoto: Eric Farrelly / Alamy / Profimedia Images

Planul este „considerat ca având legături internaţionale cu extremismul islamist violent”, a indicat SAPO într-un comunicat, precizând că „un atentat nu este considerat ca iminent”.

Tot marţi, justiţia suedeză a dispus anularea unei decizii a poliţiei de interzicere a incendierii Coranului în cursul unei manifestaţii.

Poliţia „nu avea un fundament suficient pentru decizia sa”, a afirmat Curtea administrativă într-un comunicat.

Ameninţările invocate de poliţie pentru a interzice incendierile prevăzute în faţa ambasadelor Turciei şi Irakului nu erau „suficient de concrete sau legate de manifestaţiile în cauză”, consideră Curtea suedeză.

Decizia sa lasă să se întrevadă noi incendieri ale Coranului, după cele care au suscitat vii proteste în lumea musulmană şi au compromis deocamdată aderarea Suediei la NATO, comentează AFP.

Problemele Suediei din cauza incendierii Coranului

Amintim că în data de 21 ianuarie un exemplar al Coranului a fost incendiat la Stockholm în timpul unor proteste împotriva Turciei ce au avut loc în capitala suedeză.

Acest incident a fost invocat de președintele turc Recep Erdogan ca un nou motiv pentru care țara sa se opune aderării Suediei la NATO.

Ulterior s-a aflat că exemplarul coranului a fost incendiat de un jurnalist și politician suedez de extrema dreaptă care are legături cu presa de stat rusă.

La începutul lunii februarie, poliția suedeză a împiedicat o nouă tentativă de incendiere a Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, în fața ambasadei Turciei de la Stockholm.

Parlamentul turc a ratificat aderarea Finlandei la NATO vinerea trecută, însă Ankara își menține opoziția față de intrarea Suediei în alianță. Finlanda urmează să fie primită oficial în NATO astăzi, în cursul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles, la sediul alianței.