Protestatarii francezi au blocat marți căile ferate și autostrăzile și deja au avut loc mai multe ciocniri între manifestanți și polițiști în unele orașe, în timp ce francezii mărșăluiesc în toată țara împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege privind reforma pensiilor, relatează Reuters.

o masina a fost incendiata la Nantes in itmpul protestelor fata de reforma pensiilorFoto: Jeremias Gonzalez / AFP / Profimedia Images

Sinteza zilei

  • Ciocniri cu poliția, încăierări și alte pagube au marcat protestele împotriva reformei pensiilor în mai multe orașe, inclusiv la Paris, unde marșul a fost mai calm decât în timpul mobilizării precedente, au constatat jurnaliștii AFP.
  • În capitală, ciocniri au izbucnit între poliție și unii militanți îmbrăcați în negru și purtând măști spre finalul manifestației, care a legat Place de la République de Place de la Nation.
  • Anterior, un magazin Leclerc fusese jefuit, coșuri de gunoi incendiate și mobilierul stradal devastat de aceste grupuri de manifestanți mascați, al căror comportament contrasta cu cel calm și festiv al masei celorlalți participanți la marș.
  • Poliția a încărcat și a tras grenade lacrimogene pentru a „disloca” „blocul”, a permite „intervenția pompierilor” și a „facilita desfășurarea marșului”, a precizat prefectura de poliție din Paris.
  • Alte incidente au avut loc în Place de la Nation în timpul dispersării manifestației, în jurul orei 19.00, cu pietre de pavaj și sticle aruncate spre poliție, care a tras în schimb numeroase grenade lacrimogene.
  • Până la ora 20.30, calmul a revenit în piață, unde au rămas doar câteva zeci de manifestanți.
  • La începutul serii, prefectura de poliție a raportat 55 de arestări.
  • Cel puțin cinci persoane au fost îngrijite de serviciile de urgență, iar trei răniți au fost tratați de „street medics” (prim-ajutor voluntar), au constatat jurnaliștii AFP.

23:34 Incidente au avut loc pe Piața Națiunii în timpul dispersării manifestanților, în timp ce protestatarii au arucancat cu pietre și sticle aruncate către polițiști care au tras cu cu gaze lacrimogene, dar liniștea a revenit în piață, unde au mai rămas doar câteva zeci de manifestanți.

Poliția a raportat 55 de arestări la Paris.

22:30O nouă zi de greve și demonstrații este programată pentru 6 aprilie, potrivit sindicatelor.

22:26 Prefectura departamentului francez Ardenne denunță marți 28 martie „violențe grave” în marja demonstrației care a adunat 4.000 de oameni la Charleville-Mézières. Astfel, potrivit autorităților, protestatarii au aruncat proiectile către poliție, inclusiv „sticle cu acid” și artificii. 18 persoane au fost arestate.

La Paris, la Piața Națiunii, poliția evacuează ultimii manifestanți, relatează jurnalistul Le Figaro Mayeul Aldebert. „Doamnelor și domnilor, vă rugăm să vă deplasați și să părăsiți piața, vă rog”, îndeamnă un ofițer la portavoce.

22:11Datele cheie ale reformei pensiilor

Reforma pensiilor în Franța, care, după adoptarea sa, continuă să stârnească o puternică opoziție, s-a născut dintr-un angajament de campanie al lui Emmanuel Macron înainte de realegerea sa în funcția de președinte.

AFP reamintește principalele date ale unui proiect care urmează după o primă tentativă de reformă, mai ambițioasă, în primul cincinal, oprită în fașă, la 16 martie 2020, din cauza pandemiei Covid-19.

21:34În plină criză a pensiilor, premierul francez Elisabeth Borne a invitat sindicatele la la discuții săptămâna viitoare, „luni sau marţi”, a indicat secretarul general al CFDT (Confederația Democrată Franceză a Muncii), Laurent Berger, relatează AFP.

21:24Potrivit poliției, 35 de manifestanți au fost arestați marți la Paris, în marja protestului față de reforma pensiilor.

Potrivit sindicatului CGT, peste 2 milioane de oameni au protestat marți în Franța, relatează Le Figaro.

19:51În total, 740.000 de oameni protestau, marți, în Franța, față de reforma pensiilor, anunță Ministerul de Interne, potrivit Le Figaro.

Circulația TGV-urilor care leagă Parisul de sud-estul Franței a fost întreruptă marți de protestele care au blocat căile ferate și de o defecțiune majoră a semnalizării, posibil cauzată de „un act rău intenționat”, a indicat SNCF.

Axa de sud-est a fost afectată de „o invazie prelungită ale căilor ferate” legată de manifestațiile împotriva reformei pensiilor la Gare de Lyon la Paris, o alta la Marsilia și „un eșec de semnalizare în Seine-et-Marne”, a detaliat un purtător de cuvânt al SNCF.

„Este deschisă o anchetă cu privire la cauzele acestui incident, care ar putea fi legat de un act rău intenționat”, a adăugat el.

18:55Potrivit mai multor relatări de presă, confirmate AFP, 22 de manifestanți au fost arestați marți de poliție la Paris, în marja mobilizării împotriva reformei pensiilor.

18:53 Cel puţin doi răniţi au fost îngrijiţi de medici voluntari, pe stradă, au remarcat jurnaliştii AFP. Unul avea un traumatism la cap, dar era conștient, celălalt, care purta o banderolă de presă, avea o leziune superficială la picior.

Turnul Eiffel, Arcul de Triumf din Paris și Palatul Versailles au fost din nou închise publicului marți, a 10-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor.

18:25 Polițiștii au intervenit la Paris după ce manifestanții au jefuit un magazin și au incendiat mai multe tomberoane.

Atmosfera, până acum calmă, este acum haotică.

În total, 516.000 de oameni manifestau marţi, în întreaga Franţă, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), potrivit prefecturilor şi poliţiei, o a doua zi de mobilizare - după adoptarea reformei pensionării prin asumarea răspunderii guvernamentale - mai slabă decât cele de la 23 martie (768.000) şi 7 martie (962.000), la aceeaşi oră, relatează Le Figaro.

Un protestatar din Paris părea să surprindă starea de spirit a întregii mișcări ținând în mâini un banner pe care scria: „Franța este furioasă”.

„Proiectul de lege (al pensiilor) a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron”, a declarat Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la biroul pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă Pole Emploi.

La începutul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului legii pensiilor, care va ridica vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, înfuriind liderii sindicali care au spus că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză.

Guvernul a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor.

„Am propus o cale de ieșire... și este intolerabil că suntem din nou blocați”, a declarat șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, reporterilor la începutul unui miting de la Paris.

Macron, care a promis în ambele campanii prezidențiale că va realiza reforma pensiilor, spune că este nevoie de această schimbare pentru a menține finanțele țării în echilibru. Sindicatele și partidele de opoziție spun că există și alte modalități de a face asta.

Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevei de la mijlocul lunii ianuarie pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege.

Dar frustrarea publică a evoluat într-un sentiment mai larg anti-Macron.

Protestele s-au intensificat în mod deosebit după ce guvernul a folosit puteri speciale pentru a promova proiectul de lege fără a-l mai trece prin votul parlamentului.

Cu toate acestea, într-o mișcare care a adus un sentiment de ușurare atât pentru parizieni, cât și pentru turiști, angajații firmelor de salubritate au spus că își suspendă greva de câteva săptămâni, care a lăsat drumurile din jurul unor repere celebre presărate cu mormane de gunoi.

Furia a dus la incendierea mașinilor, iar vârstnicii spun că „înțeleg de ce”

În ultima mare zi de proteste de joi, anarhiștii „Black Bloc” au spart vitrine, au demolat stații de autobuz și au jefuit un restaurant McDonald’s din Paris, iar acte similare au avut loc și în alte orașe.

Aceasta a fost una dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimii ani în Franța, aducând aminte de scene ale tulburărilor civile ale susținătorilor mișcării „vestelor galbene” în timpul primului mandat al lui Macron.

Marți, mitingurile au fost în mare parte pașnice până acum, însă au avut loc deja unele ciocniri.

În orașul Nantes, o mașină a fost incendiată în marja mitingului, în timp ce unii au tras focuri de artificii în poliție.

„Nu sunt violent, dar înțeleg oamenii care merg atât de departe”, a spus un poștaș pensionar, Noel Cassin, în vârstă de 69 de ani, la Nantes.

„Dacă mergi doar și faci demonstrații, cânți cântece și mănânci cârnați, apoi mergi acasă după ce ai pierdut o zi de muncă (și nu obții niciun rezultat), este inutil”, a adăugat acesta.

Tot în vestul Franței, protestatarii au blocat șoseaua de centură în Rennes și au incendiat o mașină abandonată. La Paris și la Marsilia, protestatarii au blocat șinele de tren pentru o vreme.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat luni că autoritățile anticipează un „risc foarte grav pentru ordinea publică” la demonstrațiile de marți.

Un total de 13.000 de polițiști erau așteptați să fie desfășurați în timpul protestelor de-a lungul zilei.

Grevele continue în sectoarele transporturilor, aviației și energiei au continuat să perturbe călătoriile.

Cu toate acestea, erau mai puțini profesori în grevă decât în ​​zilele precedente. Liderii sindicali au subliniat că inflația ridicată face mai greu pentru muncitori să sacrifice o zi de salariu pentru proteste.

De asemenea, au fost mai puțini protestatari în Marsilia și în alte orașe decât la mitingurile anterioare.