Cel puţin 37 de persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la un centru pentru imigranţi din oraşul Ciudad Juarez, situat la frontiera de nord a Mexicului, în statul Chihuahua, au anunţat marţi dimineaţa autorităţile, relatează CNN și News.ro.

Incendiu in MexicFoto: Jorge Uzon / AFP / Profimedia Images

Incendiul de la centrul Institutului Naţional de Migraţie (INM) s-a produs după ce autorităţile preluaseră 71 de migranţi de pe străzile oraşului.

Cauza incendiului sau naţionalitatea victimelor nu au fost făcute publice.

Potrivit presei locale, cele mai multe dintre victime sunt bărbaţi de origine venezueleană şi fuseseră reţinute în timp ce încercau să ajungă în mod ilegal în Statele Unite.

Cauzele incendiului - care a izbucnit la puţin timp înainte miezul nopţii - sunt încă necunoscute, dar acesta a mistuit o mare parte din instalaţii. Deşi numărul exact al răniţilor nu a fost comunicat, presa locală a anunţat că numărul acestora se ridică la aproape 30, având în vedere că în centru se aflau aproximativ 70 de migranţi.

După izbucnirea incendiului, oamenii au rămas blocaţi până la sosirea echipajelor de urgenţă. Mulţi dintre răniţi sunt în stare critică, iar bilanţul morţilor ar putea să crească.

Imagini cu impact emoțional puternic:

Valul imigranţilor care au rămas blocaţi în Mexic a crescut după ce măsurile de intrare în Statele Unite au fost înăsprite în acest an.

Noi măsuri împotriva imigrației ilegale înaintea alegerilor din SUA

Preşedintele Joe Biden a anunţat în ianuarie că va expulza persoanele din Haiti, Venezuela şi Cuba care intră în SUA pe cale terestră şi în condiţii neregulamentare.

Drept urmare, mai mulţi dintre cei care făcuseră deja această călătorie au rămas blocaţi în regiunea mexicană din apropierea graniţei cu SUA.

În luna februarie administrația lui Biden a prezentat un proiect legislativ care ar interzice imigranților ilegali să solicite azil în Statele Unite, o măsură care a amintit de acțiunile încercate de administrația fostului președinte republican Donald Trump.

Analiștii politici sunt de părere că, la fel ca în 2016, când Trump a câștigat alegerile în fața candidatei democrate Hillary Clinton, subiectul imigrației ilegale va fi din nou unul important la prezidențialele din 2024.

Trump și-a anunțat deja candidatura, fiind așteptat ca președintele în exercițiu Joe Biden să facă același lucru.