Președintele american Joe Biden „nu se teme că Israelul va evolua spre un război civil”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat despre criza gravă din această țară, potrivit AFP.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Israelul are o lungă tradiție de democrație”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Dar el a reiterat că SUA au „îngrijorări” în legătură cu planul de reformă a justiției al premierului Benjamin Netanyahu, care urmează să fie discutat în cursul zilei de astăzi.

O mulțime uriașă - estimată la 80.000 de manifestanți, potrivit presei israeliene - s-a adunat luni după-amiază în jurul parlamentului din Ierusalim pentru a protesta împotriva reformei.

Cel mai mare sindicat din țară a convocat, de asemenea, o grevă generală luni, care a fost urmată pe scară largă în sectorul public, dar care a fost respectată și de companiile private, un eveniment foarte rar.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va amâna până luna viitoare adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar care a scos în stradă milioane de israelieni în ultimele luni și a dus la o grevă națională luni, relatează Reuters.

Anunțul privind amânarea adoptării proiectului legislativ a fost făcut într-un comunicat remis presei luni după-amiaza de către partidul de extrema dreaptă Otzma Yehudit („Forța Evreiască”), unul dintre aliații din coaliția de guvernare a lui Netanyahu.

Comunicatul afirmă că legea va fi adoptată în următoarea sesiune a parlamentului israelian cu scopul de a „adopta reforma prin dialog”. Knessetul, parlamentul unicameral al Israelului, va intra în concediu săptămâna viitoare, când evreii sărbătoresc Pesahul, Paștele iudaic.