Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut luni guvernului să oprească „imediat” activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară care divizează ţara, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Isaac HerzogFoto: Maya Alleruzzo / AFP / Profimedia Images

„Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecută”, declară Herzog într-un comunicat publicat de biroul său.

„Naţiunea întreagă este pradă unei profunde nelinişti. Securitatea noastră, economia noastră şi societatea noastră sunt toate ameninţate”, adaugă preşedintele israelian în apelul solemn adresat „premierului, membrilor guvernului şi celor ai majorităţii”.

„Întregul popor al Israelului vă priveşte. Tot poporul evreu vă priveşte. Lumea întreagă vă priveşte”, adaugă Herzog, ale cărui apeluri repetate la găsirea unei soluţii de compromis asupra reformei au fost până în prezent fără efect şi nu au împiedicat ţara să alunece treptat în criză.

„În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat” procesul legislativ, îndeamnă preşedintele israelian a cărui funcţie este mai mult protocolară, iar noul său apel subliniază îngrijorarea faţă de divizarea societăţii provocată de respectiva iniţiativă.

Duminică seara, mii de persoane au ieșit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Benjamin Netanyahu şi-a concediat ministrul Apărării, Yoav Gallant. Cu o zi în urmă, Gallant, care face parte din partidul Likud al lui Netanyahu, lansase un apel televizat către guvern să-şi oprească revizuirea sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a declanşat-o acest proiect în societatea israeliană afectează armata şi ameninţă securitatea naţională.

La trei luni de la preluarea puterii ca unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria ţării, concedierea ministrului apărării a aruncat în criză coaliţia naţional-religioasă a lui Netanyahu, pe fondul unei urgenţe de securitate din ce în ce mai mare în Cisiordania.

Ce conține proiectul legislativ care îi scoate în stradă pe israelieni de luni de zile

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da guvernului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi i-ar permite să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o vad ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Netanyahu, judecat pentru acuzaţii de corupţie pe care le neagă, s-a angajat să continue acest proiect de lege şi o parte centrală din pachetul de revizuire. Proiectul, care ar înăspri controlul politic asupra numirilor din justiţie, urmează să fie ratificat în parlament în această săptămână.

Contestat în stradă de peste trei luni, el este la originea uneia dintre cele mai mari mişcări de mobilizare populară din istoria Israelului. Criticii reformei estimează că ea riscă să pună în pericol caracterul democratic al Statului Israel.

În afară de faptul că suscită din ce în ce mai mult opoziţia mediului de afaceri, proiectul i-a alarmat şi pe aliaţii Israelului.

SUA se declară profund preocupate de evenimentele de duminică din Israel şi consideră că este nevoie urgentă de un compromis, reiterând în acelaşi timp apelurile la prezervarea valorilor democratice.