​Producătorul polonez de muniție Dezamet, o unitate a producătorului de stat de arme Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), va crește substanțial capacitatea de a furniza muniție finanțată de UE către Ucraina, a declarat sâmbătă premierul polonez, potrivit Reuters.

Obuze de artilerieFoto: DreamsTime / Swathi Mohan

Anunțul făcut de Mateusz Morawiecki vine înaintea unei vizite planificate pentru luni la Dezamet de către comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Șaptesprezece state membre ale UE și Norvegia au convenit în această săptămână să achiziționeze împreună muniție pentru a ajuta Ucraina cu un milion de obuze și pentru a-și reface propriile stocuri, a anunțat Agenția Europeană de Apărare.

Dezamet, care produce proiectile pentru artilerie, mortiere și lansatoare de grenade, este una dintre cele peste 50 de întreprinderi de armament ale grupului PGZ.

„Această uzină poate conta pe noi comenzi și pe finanțări, vom lansa noi linii de producție la această întreprindere și la celelalte pentru a produce muniție", a declarat Morawiecki la Radio RMF, întrebat despre vizita lui Breton la fabrică.

„Vrem să multiplicăm producția de mai multe ori cât mai repede posibil", a mai spus el.

Morawiecki a precizat că se bazează, de asemenea, pe companiile private din Polonia pentru a-și spori producția de muniție.

PGZ intenționează să își majoreze forța de muncă cu câteva mii de persoane, a declarat vineri directorul executiv Sebastian Chwalek. În prezent, grupul are aproximativ 20.000 de angajați.

(foto articol: DreamsTime.com)