Armenia şi Turcia intenţionează să-şi deschidă permanent punctele de trecere a frontierei dintre ele pentru prima dată în ultimele trei decenii, au anunţat vineri oficiali armeni.

Turcia redeschide după 35 de ani punctul de frontieră Alican, pentru a permite trecerea ajutorului umanitar din ArmeniaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Punctele de trecere a frontierei vor fi iniţial deschise doar pentru diplomaţi şi pentru cetăţenii statelor terţe, demersul urmând să fie pus în practică până la începutul sezonului turistic, a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, conform agențiilor DPA și Agerpres.

Deschiderea punctelor de frontieră terestre survine după ce Armenia şi Turcia au convenit reluarea traficului aerian direct între ele.

Turcia şi-a redeschis prima dată graniţa cu Armenia în februarie, după ce guvernul de la Erevan a trimis transporturi cu ajutoare umanitare şi personal umanitar în urma cutremurelor care au afectat grav teritoriul turc.

Relaţiile între cele două ţări au fost permanent tensionate. Masacrele comise împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în urmă cu mai mult de un secol nu au permis niciodată depăşirea acestor tensiuni. Totuşi, la sfâşitul anului 2021 Armenia şi Turcia şi-au restabilit relaţiile diplomatice.

Conflictul din Nagorno-Karabah, o altă sursă a tensiunilor

Turcia a închis unilateral graniţa cu Armenia în 1993, ca gest de sprijin pentru aliatul său Azerbaidjan, care pierduse în urma războiului de atunci cu Armenia controlul asupra enclavei cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah.

Închiderea graniţei turce a provocat Armeniei serioase probleme economice, în timp ce conflictul acestei ţări cu Azerbaidjanul rămâne nesoluţionat. Un nou război armeano-azer, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului mediat de Moscova, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a enclavei Nagorno-Karabah şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor '90.