Lansarea filmului horror britanic „Winnie the Pooh: Blood and Honey” a fost anulată în mod misterios în Hong Kong cu doar două zile înainte de data premierei, relatează Reuters.

Masca Xi-WinnieFoto: Miguel Candela-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lungmetrajul trebuia să aibă premiera în Hong Kong pe 23 martie însă VII Pillars Entertainment, distribuitorul filmului horror a anunțat „cu mare regret” pe pagina sa de Facebook că lansarea sa a fost anulată.

Compania nu a oferit niciun fel de justificare pentru măsură însă este cunoscut faptul că în trecut cenzorii chinezi au luat în vizor personajul principal al filmului, o creație a autorului britanic A.A. Milne, din cauza meme-urilor care îl compară pe Xi cu Winnie.

Aceste comparații au început în 2013, când președintele chinez a mers într-o vizită oficială în Statele Unite, internauții remarcând asemănarea dintre el și președintele Barack Obama cu personajele Winnie și Tigger.

Ulterior au apărut și alte comparații de acest fel, inclusiv de la întâlnirea de luni dintre Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin:

Unii opozanți ai regimului de la Beijing au folosit imaginea lui Pooh ca simbol al disidenței. Se crede că autoritățile chineze au interzis oficial filmele cu personajul Winnie the Pooh în 2018, după un val de asemenea meme-uri.

Cinematografele din Hong Kong invocă „motive tehnice” pentru anularea filmului

OFNNA, autoritatea de reglementare a mass-media din Hong Kong, a declarat pentru Reuters că a emis o licență pentru difuzarea filmului, refuzând însă să comenteze asupra a ceea ce a descris drept „decizii comerciale” pe care le-a atribuit distribuitorilor și cinematografelor.

Moviematic, care organizase o difuzare în avanpremieră pentru film marțea aceasta, a afirmat că anularea a fost justificată prin „motive tehnice”.

Rhys Frake-Waterfield, directorul Moviematic, a declarat pentru Reuters că „s-a întâmplat ceva misterios”.

„Cinematografele au fost de acord să îl difuzeze iar apoi toate au luat pe rând aceeași decizie peste noapte. Nu e o coincidență”, afirmă el.

„Ele invocă motive tehnice dar nu există niciun motiv tehnic. Filmul a fost difuzat pe 4.000 de ecrane de cinematograf la nivel internațional. Doar cele 30 și ceva de ecrane din Hong Kong sunt cu asemenea probleme”, a explicat el.

În 2021 în Hong Kong a intrat în vigoare o nouă lege a cenzurii care interzice filmele ce „susțin, promovează, glorifică sau incită la activități care ar putea periclita siguranța națională”.

Măsura a venit la doar un an după ce China a impus asupra insulei controversatele noi legi ale securității care au marcat sfârșitul autonomiei pentru Hong Kong.