Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au publicat articole separate în presă în care se laudă reciproc și relațiile dintre țările lor înainte de vizita liderului de la Beijing la Moscova, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

„China și Rusia sunt cei mai mari vecini, parteneri strategici ai unei cooperări solide, puteri mondiale de frunte și membri permanenți în Consiliul de Securitate al ONU. Ambele țări urmăresc o politică externă independentă și autonomă și consideră relațiile dintre China și Rusia drept una dintre prioritățile principale în diplomație”, afirmă un articol publicat de Rossiiskaia Gazeta și semnat de Xi Jinping.

„Ambele părți își consolidează continuu încrederea politică reciprocă, creând o nouă paradigmă a relațiilor între marile puteri. China și Rusia aderă la conceptul de prietenie eternă și cooperare benefică pentru ambele părți. Părțile implementează conceptul prieteniei transmis din generație în generație iar prietenia tradițională crește cu fiecare zi”, continuă acesta.

Făcând referire la planul de pace prezentat de Beijing pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Xi Jinping îl descrie drept „calea rațională” de a ieși din criză și că acest lucru va putea fi realizat „dacă toată lumea este ghidată de conceptul unei securități comune, cuprinzătoare și sustenabile, și continuării dialogului și consultărilor într-o manieră egală, prudentă și pragmatică”.

Președintele chinez amintește în articolul din Rossiiskaia Gazeta că el și Putin s-au întâlnit de peste 40 de ori cu diferite ocazii și afirmă că relațiile comerciale dintre Rusia și China au crescut la un nivel record de 190 de miliarde de dolari anul trecut.

Xi și Putin, articole-oglindă în presa de la Moscova și Beijing

În propriul articol publicat de China's People's Daily, președintele rus mulțumește Chinei pentru „linia echilibrată în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina, pentru înțelegerea contextului și cauzelor lor reale”. Putin mai spune că Moscova „salută disponibilitatea Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea acestei crize”.

„Rusia este deschisă la o înțelegere politico-diplomatică privind criza ucraineană”, mai scrie articolul semnat de Vladimir Putin, acesta susținând de asemenea că Ucraina a fost cea care a întrerupt negocierile de pace în luna aprilie a anului trecut. „Nicidecum Rusia”, subliniază liderul de la Kremlin.

Amintim însă că acestea au eșuat după ce Rusia a refuzat să agreeze o încetare a focului și să își retragă trupele, în pofida faptului că Ucraina s-a declarat dispusă să accepte un statut de neutralitate cu garanții de securitate ferme, precum și să renunțe la dorința de a intra în NATO în viitor.

„Viitorul procesului de pace depinde acum doar de disponibilitatea pentru un dialog serios, care ține cont de noile realități geopolitice”, mai notează Putin, o altă referință la faptul că Moscova pretinde Kievului să accepte anexarea teritoriilor sale.

Vladimir Putin se declară „profund” impresionat de Xi Jinping

„M-am întâlnit cu Tovarășul Xi Jinping în martie 2010, când a venit la Moscova în fruntea unei delegații chineze. Prima noastră întâlnire a fost foarte formală, dar în același timp sinceră și prietenoasă. Acest stil de comunicare m-a impresionat personal profund. Știu că China pune mare importanță pe prietenie și relațiile umane”, mai notează articolul semnat de Putin, acesta parafrazându-l apoi pe filosoful chinez Confucius:

„Ce bucurie este când un prieten vine de departe!”.

„Noi în Rusia apreciem de asemenea aceste calități, pentru noi un prieten adevărat este ca un frate. În această privință popoarele noastre sunt foarte asemănătoare”, a mai scris Vladimir Putin.

Acesta a amintit la rândul său intensificarea relațiilor comerciale dintre cele două țări și a atacat din nou „Occidentul colectiv”, despre care a scris că „se agață cu disperare tot mai mare de dogme arhaice (...) punând în pericol soarta unor întregi state și popoare”.

Xi Jinping este așteptat să sosească la Moscova luni pentru o vizită oficială de 3 zile.