​Poliţia din Vietnam a arestat vineri un utilizator al reţelei de socializare Facebook pe care autorităţile vietnameze îl acuză de „tentativă de răsturnare a statului” din cauza postărilor online, relatează Reuters și Agerpres.

FacebookFoto: Sergei Elagin, Dreamstime.com

Phan Thi Thanh Nha, în vârstă de 39 de ani, este acuzat că a postat şi distribuit, din 2018, 25 de articole şi clipuri video în încercarea de a "prezenta distorsionat şi defăima lideri ai Partidului Comunist din Vietnam şi ai statului", a precizat Ministerul Securităţii Publice.

În pofida lansării de vaste reforme economice şi a deschiderii tot mai mari a Vietnamului faţă de schimbarea socială, Partidul Comunist vietnamez, aflat la putere, menţine o strânsă cenzură asupra mass-media şi nu tolerează critica, zeci de persoane fiind arestate pentru că au luat atitudine în faţa autorităţilor.

În noiembrie 2021 un fermier din Vietnam a fost condamnat la 7 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru postări care, spun cei care l-au condamnat, ar fi contribuit la răspândirea propagandei anti-statale.

Reuters menţionează că nu l-a putut identifica şi contacta pentru moment pe avocatul lui Phan Thi Thanh Nha pentru comentarii.

Vietnamul este o piață importantă pentru Facebook

Nha mai este acuzat de poliţie că a aderat la şi a recrutat membri pentru gruparea „Guvernul naţional provizoriu al Vietnamului”, cu sediul în California, SUA, şi care este considerată de Hanoi „organizaţie teroristă”, nu şi de către SUA.

Organizaţia sus-numită, care nu a putut fi contactată de Reuters, şi-a declarat în trecut loialitatea faţă de Vietnamul de sud, acum defunct. Mai multe persoane au fost arestate în Vietnam sub acuzaţia că au recrutat membri pentru grup.

Vietnamul are 71 de milioane de useri Facebook, fiind una dintre cele mai importante țări pentru compania lui Mark Zuckerberg.

Presa americană a scris în urmă cu doi ani că Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ la cererea guvernului autoritar din Vietnam care a dorit ca Facebook să cenzureze puținii disidenți din țară, în caz contrar amenințarea fiind că rețeaua nu va mai putea opera în țara asiatică.

FOTO articol: © Sergei Elagin | Dreamstime.com