Un fermier din Vietnam a fost condamnat la 7 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru postări care, spun cei care l-au condamnat, ar fi contribuit la răspândirea propagandei anti-statale. Vietnamul are 71 de milioane de useri Facebook, fiind una dintre cele mai importante țări pentru compania lui Mark Zuckerberg.

Din inchisoareFoto: Rawf88, Dreamstime.com

Reuters scrie că fermierul în vârstă de 42 de ani, Nguyen Tri Gioan, ar fi fost acuzat că a distribuit materiale care constituie propagandă împotriva statului. Procesul s-a ținut în regiunea centrală Khanh Hoa.

Gioan a fost condamnat fiindcă ar fi postat pe Facebook imagini și poezii care aveau ca scop să ”critice, să calomnieze și să defăimeze” partidul comunist, statul și unul dintre cele mai importante personaje din istoria țării, Ho Chi Minh (1890 - 1969).

Partidul Comunist din Vietnam ține media și rețele sociale într-o cenzură strictă și nu tolerează criticile la adresa autorităților. Pe de altă parte, Vietnamul este una dintre forțele economice din regiune, având fabrici uriașe de electronice.

Presa americană a scris recent că Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ la cererea guvernului autoritar din Vietnam care a dorit ca Facebook să cenzureze puținii disidenți din țară, în caz contrar amenințarea fiind că rețeaua nu va mai putea opera în țara asiatică.