Programul australian de submarine cu propulsie nucleară cu Statele Unite și Marea Britanie va costa Australia până la 368 miliarde de dolari australieni (245 miliarde de dolari) până în 2055, a declarat marți un oficial din domeniul apărării pentru Reuters.

Anthony AlbaneseFoto: Steven Saphore / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden, premierul australian Anthony Albanese și premierul britanic Rishi Sunak au dezvăluit marți detaliile unui plan de dotare a Australiei cu submarine de atac cu propulsie nucleară, un pas important pentru a contracara ambițiile Chinei în zona Indo-Pacific.

Albanese a declarat că programul va avea ca rezultat o investiție de 6 miliarde de dolari australieni (4 miliarde de dolari) în capacitatea sa industrială în următorii patru ani.

„Aceasta va fi o capacitate suverană australiană - construită de australieni, comandată de Marina Regală Australiană și susținută de muncitori australieni în șantierele navale australiene”, a declarat Albanese la San Diego, California.

Finanțarea guvernului australian pentru acest program se va ridica la aproximativ 0,15% din produsul său intern brut pe an, a declarat Albanese, adăugând că planul va crea aproximativ 20.000 de locuri de muncă în următorii 30 de ani.

Noile submarine AUKUS vor fi construite în statul Australia de Sud, unde vor fi cheltuite 2 miliarde de dolari australieni pentru infrastructură, în timp ce baza navală din Perth, care va deveni baza pentru noua flotă de submarine, va fi modernizată.