Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a promulgat joi o lege care permite aplicarea pedepsei cu moartea împotriva oficialilor și militarilor condamnați pentru înaltă trădare, a declarat biroul său, relatează Reuters.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, este singura țară din Europa care încă aplică pedeapsa cu moartea. Există deja pentru infracțiuni precum crima sau actele de terorism.

Execuțiile se efectuează cu un singur glonț tras în ceafă.

Noua lege face parte din modificările aduse codului penal care vizează întărirea luptei împotriva „crimelor de orientare extremistă (teroristă) și anti-statală”.

Conform unei alte modificări aprobate de Lukașenko joi, oricine va fi găsit vinovat de „discreditarea” forțelor armate din Belarus va risca o pedeapsă cu închisoarea. Rusia a adoptat o lege similară după ce a invadat Ucraina vecină în urmă cu puțin peste un an.

Anul trecut, această ţară a stârnit critici pe plan internaţional după ce a extins aplicarea pedepsei cu moartea pentru pregătirea de atentate teroriste, ca răspuns la acţiuni de sabotare a căilor ferate de către activişti belaruşi care încercau să împiedice astfel trupele ruse să atace Ucraina.

Belarus nu și-a trimis propriile trupe în Ucraina, dar a permis Rusiei să-i folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru operațiunile sale în februarie 2022 și de atunci a lăsat avioanele de război și dronele rusești să-i folosească spațiul aerian pentru atacuri asupra Ucrainei.