Dictatorul belarus Alexandru a reacționat la un document, prezentat într-o investigație comună a publicației Kyiv Independent și a unui grup de instituții media americane și europene, care detalia viitoarele măsuri ale Rusiei pentru a prelua controlul complet al sferelor politice, economice și militare din Belarus până în 2030.

Lukașenko și PutinFoto: Sergei Guneyev / AFP / Profimedia Images

Vorbind cu jurnaliștii locali la un eveniment sportiv sâmbătă, Lukașenko a declarat că documentul care ar fi detaliat planurile Rusiei de a domina Belarusul și de a-i desființa independența „ar fi putut fi” scris în urmă cu trei ani.

Potrivit uneia dintre sursele citate în cadrul anchetei, un ofițer de informații occidental anonim, documentul a fost creat în 2021 de către Direcția pentru cooperare transfrontalieră a Kremlinului.

Potrivit planului prezentat în document, până în 2030, Belarus ar trebui să aibă o monedă și un sistem fiscal unic cu Rusia, iar spațiul său militar și mediatic va fi trecut sub controlul Rusiei.

Lukașenko a declarat pentru agenția de știri Belta, controlată de stat, că Belarus și Rusia au discutat despre formarea unor foi de parcurs pentru integrare în urmă cu trei ani.

„Au existat puncte de vedere diferite. Unii au spus în acest fel, iar alții în alt fel. Poate că unii oficiali (din administrația Putin), un grup de oameni, au sugerat ce cale vor urma cu Belarus”, a declarat Lukașenko, adăugând că el vede Belarusul ca pe „un stat independent și suveran”.

Lukașenko a susținut că raportul de investigație transfrontalieră urmărește să divizeze Belarus și Rusia.