Parlamentul italian a aprobat joi o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord și permite confiscarea lor, transmit Reuters și Agerpres.

Nava Ocean Viking salvand migrantiFoto: Michael Bunel / Zuma Press / Profimedia Images

Conform reglementării, navele trebuie să ceară „fără întârziere” permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi.

Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Noua lege prevede amenzi de până la 50.000 de euro pentru comandanţii care nu respectă procedura, precum şi confiscarea navelor în caz de repetare a abaterilor.

„Dacă imigraţia nu este controlată, creează exploatare, muncă forţată, muncă ilegală. Dacă imigraţia nu este controlată, creează enclave de ilegalitate şi infracţiuni, provocând un sentiment de insecuritate socială”, a argumentat în parlament Nicola Molteni, subsecretar de stat în ministerul de interne.

Italia ia măsuri împotriva fluxului de migranți

Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia. Măsurile împotriva migrației ilegale au fost o componentă centrală a platformei electorale cu care Meloni a câștigat alegerile din luna septembrie a anului trecut.

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor.

Organizaţiile neguvernamentale se plâng de asemenea că guvernul italian le obligă să transporte migranţii în porturi îndepărtate din nordul peninsulei, departe de locurile unde se efectuează salvările. Costurile pentru ONG-uri au crescut mult după impunerea restricţiilor, iar în ultimele luni au mai ieşit în larg doar câteva nave.

Cu toate acestea, numărul de migranţi sosiţi în Italia nu a scăzut; anul acesta, s-au înregistrat până acum 12.667 de intrări, faţă de 5.273 în aceeaşi perioadă din 2022. Cel puţin 157 de migranţi au fost daţi dispăruţi şi probabil au murit în 2023, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană.

Un document al ministerului de interne consemna, potrivit Reuters, că anul trecut din circa 105.000 de migranţi,10% au fost aduşi în Italia de navele organizaţiilor neguvernamentale.