Ministrul sud-coreean de externe Park Jin a declarat sâmbătă că atacul Rusiei asupra Ucrainei și atenția globală asupra acestui război au încurajat Coreea de Nord, care a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, mai devreme în cursul zilei, relatează Reuters.

Racheta balistica lansata de Coreea de NordFoto: Yuki Kurose / AP / Profimedia

Lansarea rachetei a semnalat în mod clar „intenția sa de a conduce provocări suplimentare”, a spus Park în cadrul unei conferințe de securitate globală la Munchen.

„Mergând mai departe, dacă Coreea de Nord va efectua cel de-al șaptelea test nuclear, care s-ar putea întâmpla în orice moment, va schimba datele problemei, în sensul că Coreea de Nord ar putea dezvolta și disloca rachete nucleare tactice”, a adăugat el.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, după ce a avertizat cu privire la un răspuns puternic la exercițiile militare viitoare ale Coreei de Sud și ale Statelor Unite, relatează Reuters.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus anul trecut că țara din Asia trimite un "număr semnificativ" de obuze către Rusia "în secret", "încercând să facă să pară că sunt trimise în Orientul Mijlociu sau în Africa".

Acuzația a fost calificată de Coreea de Nord drept „nefondată”.