​Papa Francisc a declarat în contextul zvonurilor privind o posibilă demisie a sa că pontifii care demisionează în loc să conducă pe tot parcursul vieţii nu ar trebui să devină „o modă” în Biserica Catolică, relatează Reuters și Agerpres.

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Comentariile papei, pe care acesta le-a făcut în cadrul unor conversaţii private cu colegi iezuiţi în timpul recentei sale călătorii în Republica Democrată Congo, reprezintă o schimbare comparativ cu remarcile anterioare în care liderul de la Vatican a declarat că perioada mai lungă de viaţă şi îmbunătăţirea serviciilor medicale ar putea face ca papii retraşi din activitate să devină o instituţie a Bisericii.

Cotidianul italian La Stampa a publicat aceste comentarii, joi, într-un articol al părintelui Antonio Spadaro, un preot iezuit din Roma care asistă la întrevederi şi scrie ulterior despre acestea, cu permisiunea papei.

La 2 februarie, la Kinshasa, papa Francisc a fost întrebat în legătură cu relatările din presă referitoare la o posibilă demisie a sa.

Liderul Bisericii Catolice a dezvăluit că a scris o scrisoare de demisie

Papa a repetat un comentariu pe care l-a făcut iniţial pentru un ziar spaniol, în luna decembrie, în care a declarat că la câteva luni după alegerea sa în 2013 a înmânat unui oficial de la Vatican o scrisoare de demisie ce ar urma să fie folosită în cazul în care ar suferi o problemă medicală gravă din cauza căreia ar rămâne permanent inconştient şi incapabil să ia decizii.

„Acest lucru nu înseamnă, însă, în niciun fel, că papii care se retrag ar trebui să devină, să zicem, o modă, un lucru normal”, a spus el.

„Cred că funcţia de papă ar trebui să fie pe viaţă. Eu nu văd un motiv pentru care nu ar fi aşa... tradiţia istorică este importantă. Dacă, în schimb, ascultăm bârfele, atunci ar trebui să schimbăm papii la fiecare şase luni”, a spus pontiful.

În 2013, papa Benedict a devenit primul pontif demisionar în 600 de ani, invocând sănătatea fizică şi psihică fragilă. El a mai trăit aproape zece ani şi, potrivit apropiaţilor săi, a rămas lucid până cu câteva zile înainte de decesul său, survenit la 31 decembrie 2022.

Papa emerit Benedict a continuat să scrie şi a primit vizitatori, care uneori dezvăluiau ceea ce spunea el, alimentând o facţiune catolică conservatoare, nostalgică, nemulţumită de papalitatea lui Francisc.

Cei aproape 10 ani ca papă emerit au reprezentat una dintre perioadele cele mai marcate de discordie din istoria Bisericii Catolice moderne, notează Reuters.

Papa Francisc spune că nu are în vedere să demisioneze din funcție

Cu toate că papa Francisc a comparat deseori faptul că fostul papă Benedict locuia la Vatican cu prezenţa unui bunic în casă, o carte scrisă de cel mai apropiat consilier al acestuia din urmă a descris relaţiile dintre cei doi drept tensionate în contextul în care doi bărbaţi în straie albe îşi aveau concomitent domiciliul în micul stat independent.

Tonul comentariilor pe care papa Francisc le-a făcut în faţa iezuiţilor africani a fost în contrast marcant cu cel pe care liderul de la Vatican l-a adoptat anterior, când a discutat despre posibila demisie a papilor, inclusiv a sa.

În luna iulie a anului trecut, la revenirea din Canada, papa Francisc a declarat că vârsta înaintată şi problemele sale de sănătate, inclusiv o afecţiune la genunchi din cauza căreia este nevoit să folosească baston şi scaun cu rotile, l-au făcut să realizeze că trebuie să îşi încetinească activitatea sau să se decidă să se retragă.

În august, pontiful a spus că papii care demisionează sunt umili.

În 2014, papa Francisc a declarat că demisia papei Benedict, din anul anterior, nu ar trebui privită ca „un caz unic”, adăugând că prin acest gest, Benedict a devenit „o instituţie care a deschis o uşă, uşa papilor emeriţi”.

Demisia din motive de sănătate „nu se află pentru moment pe agenda mea”, a spus papa Francisc în conversaţia sa din această lună cu iezuiţii africani.