Argentinienii resimt consecințele uneia dintre cele mai mari rate ale inflației din lume, creșterile de prețuri de aproape 100% afectând puternic bugetele oamenilor pentru hrană, carburanți și alte produse necesare vieții de zi cu zi, relatează Reuters.

La piata in ArgentinaFoto: Juan Mabromata / AFP / Profimedia

Țara sud-americană, care se confruntă de ani de zile cu o rată ridicată a inflației, urmează să anunțe în curând noile date privind rata creșterii prețurilor, analiștii prognozând că ea a crescut în luna ianuarie cu aproximativ 6%. Asta înseamnă că inflația pe ultimele 12 luni se apropie în Argentina de 3 cifre.

„Adevărul este că trăiesc de pe o zi pe alta, caut prețuri mici, merg la piețe. Căutăm unde este carnea mai ieftină, unde legumele sunt mai ieftine, și vânăm promoții online să ne putem descurca”, a declarat pentru Reuters Gisella Saluzzo, un medic în vârstă de 30 de ani din capitala Buenos Aires.

Inflația scăpată de sub control a apăsat greu asupra economiei, forțând banca centrală a Argentinei să majoreze dobânzile de referință până la un procent uluitor de 75%. Situația a afectat puternic popularitatea președintelui Alberto Fernandez, un peronist de centru-stânga.

Acest lucru ar putea fi un factor decisiv la alegerile generale ce vor avea loc în luna octombrie, sondajele de opinie dându-i favoriți pe conservatorii aflați în opoziție.

Argentinienii afirmă că s-au săturat de inflație și mulți dintre ei acuză că aceasta este provocată de tipărirea de bani și politicile economice proaste ale guvernului.

Temeri că inflația ar putea crește și mai mult în Argentina

Brian Muliane, un chiropractician în vârstă de 33 de ani, afirmă că abia mai reușește să își țină afacerea pe linia de plutire din cauza inflației și a taxelor ridicate.

„În profesia noastră, după ce plătești un lucru și apoi altul, pe lângă taxe, suntem înecați”, spune el. „Dar sunt mulți oameni care nici măcar nu pot munci”, subliniază acesta.

Analiștii se tem că rata inflației, care a ajuns la 95% la sfârșitul lui 2022, ar putea chiar să cunoască o creștere accelerată anul acesta, în pofida măsurilor luate de guvern pentru a ține sub control prețurile.

„Există lucruri pe care nu le mai cumpăr fiindcă este pur și simplu imposibil să crească așa prețurile”, afirmă Andrea Mendoza, un profesor în vârstă de 50 de ani surprins de jurnaliștii Reuters la cumpărături.

„Așa că nu mai cumpăr unele lucruri, mi-am schimbat obiceiurile, altele le cumpăr doar când sunt la ofertă”, explică el.

Anul trecut în Argentina au avut loc mai multe manifestații împotriva politicilor economice ale guvernului, unii protestatari cerând introducerea unui venit universal garantat.

La un alt protest argentinienii au organizat o slujbă de înmormântare a salariului evaporat de inflație, unele femei purtând haine de doliu și ducând coroane de flori în timp ce alte persoane cărau un sicriu gigantic.