Un grup de persoane din Buenos Aires a manifestat joi pentru a cere un "venit universal" într-o Argentina aflată în plină criză economică, unde inflația în creștere galopantă sărăcește multe gospodării, potrivit AFP.

Proteste ArgentinaFoto: Captura YouTube

Manifestanții s-au adunat în fața palatului prezidențial, unde președintele de centru-stânga Alberto Fernandez se întâlnea cu ministrul său al economiei, Silvina Batakis, care se opune unei astfel de măsuri, pe fondul zvonurilor privind o remaniere a cabinetului.

"Sărăcia a pus stăpânire pe țară", a declarat pentru AFP Monica Sulle, liderul Mișcării Socialiste a Muncitorilor (MST).

Introducerea unui venit universal a fost solicitată de săptămâni întregi de grupuri radicale de stânga, cândva apropiate de coaliția Frente de Todos, aflată la putere, dar care acum se opun guvernului, pe măsură ce situația economică și socială se deteriorează.

Aceștia au estimat că valoarea acesteia este echivalentă cu două coșuri de alimente de bază pentru un adult sau cu aproximativ 67.000 de pesos (490 de euro la cursul oficial de schimb) pentru toate persoanele cu venituri mici.

Argentina are una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume, cu o rată cumulată de 36,2% numai în prima jumătate a acestui an, iar sărăcia afectează 37% din cei 45 de milioane de locuitori.

"Această inflație non-stop se invită pe toate mesele, în toate sectoarele sociale, dar pentru cei mai săraci este o catastrofă", a declarat pentru AFP Vilma Ripoll, liderul Frontului de Stânga și al Muncitorilor (FIT).

Argentina, care a renegociat cu FMI reeșalonarea unui împrumut de 44 de miliarde contractat în 2018, s-a angajat să reducă deficitul public de la 3% în 2021 la 0,9% din PIB în 2024.