De câteva săptămâni, membrii micii comunități creștine din orașul vechi al Ierusalimului spun că se simt sub presiunea a ceea ce ei spun că este o hărțuire și o intimidare tot mai mare din partea ultranaționaliștilor evrei violenți, potrivit AFP.

Mormântul Sfânt din ierusalimFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

La începutul acestei luni, un bărbat identificat ulterior de autoritățile bisericești ca fiind un radical evreu a fost trântit la pământ și reținut după ce ar fi vandalizat o statuie a lui Iisus în Biserica Flagelării. Biserica se află în locul în care se consideră că Hristos a luat crucea în spate după ce a fost condamnat la moarte prin crucificare.

„Aceasta este biserica care comemorează suferința lui Iisus și, exact aici, a face asta este ceva foarte rău”, a declarat părintele Eugenio Alliata, responsabil cu colecțiile arheologice de la Muzeul Terra Sancta.

Acest incident a urmat unei serii de alte incidente, inclusiv unul în care un graffiti cu „Moarte armenilor” și „Moarte creștinilor” a fost mâzgălit în ebraică pe pereții Mănăstirii armenești Sfântul Iacob, la începutul lunii ianuarie.

„În ultimele două luni, aș spune, de la începutul noului guvern, atacurile de acest gen devin foarte, foarte obișnuite”, a declarat Miran Krikorian, proprietarul unui restaurant din Orașul Vechi. „Iar problema este că avem sentimentul că nu putem face nimic în această privință.”

Poliția israeliană a declarat că a intensificat patrulele în jurul siturilor creștine din Ierusalim, în timp ce bisericile raportează abuzuri din partea evreilor, după învestirea guvernului radical de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu.

Pe lângă vandalizarea statuii, Patriarhia Latină din Ierusalim, biroul arhiepiscopului romano-catolic de rit latin din Ierusalim, a declarat că au fost raportate cel puțin alte patru incidente de vandalism sau hărțuire violentă.

Într-unul dintre acestea, un grup de evrei religioși a aruncat scaune și mese în jurul unei zone din apropierea sediului Custodiei Țării Sfinte, creând un „câmp de luptă” în cartierul creștin. Într-un alt caz, un cimitir creștin din Ierusalim a fost vandalizat, a precizat aceasta.

Nu a fost disponibil niciun comentariu din partea unui purtător de cuvânt al lui Itamar Ben-Gvir, colonistul evreu ultranaționalist responsabil cu poliția în cadrul coaliției de șase săptămâni a premierului Benjamin Netanyahu - deși ambii bărbați s-au angajat să protejeze toți cetățenii.

„Atunci când nu există o reacție strictă din partea guvernului, nu numai că îi încurajează pe acești oameni să se comporte în același mod, dar ne dă și sentimentul că guvernul vrea să se comporte în acest fel cu minoritățile creștine”, a declarat părintele Aghan Gogchian, cancelarul Patriarhiei Armene din Ierusalim.

Poliția a declarat că un suspect american a fost trimis pentru o evaluare psihiatrică înainte de probabila sa deportare pentru vandalizarea statuii.

Chestionată de Reuters, poliția nu a abordat în mod direct acuzațiile potrivit cărora incidentele anticreștine ar fi în creștere. Dar au spus că au fost efectuate arestări și că unele acuzații au fost depuse în toate cazurile citate.

„O varietate de patrule de poliție” luau parte la „operațiuni intensificate în jurul Orașului Vechi, a lăcașurilor de cult și a locurilor sacre, în vederea păstrării securității, a ordinii publice și a libertății religioase pentru toți”, se arată în declarația poliției.

Referință: