Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a condamnat ieri la Ierusalim atacul comis de un extremist israelian împotriva Bisericii Ortodoxe Române, pe care a descris-o drept „o biserică soră”, potrivit

Vandalizarea Bisericii ortodoxeFoto: captura Antena 3

The Jerusalim Patriarchate.

Un bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere din cartierul Musrara, Ierusalimul de Est, în timp ce încerca să spargă uşa Bisericii Ortodoxecu un bolovan. Bărbatul ar fi vrut să dea jos emblema Patriarhiei Române, reușind să îndoaie şi crucea.

Declarația patriarhului indică că atacurile extremiștilor israelieni împotriva bisericilor și moscheilor din Ierusalim sunt în creștere alarmantă, iar eșecul autorităților oficiale de a face față acestor atacuri și toleranța lor față de astfel de acte va duce cu siguranță la alimentarea mai intensă a conflictului din Sfântul Oraș și ”îl va ține mai departe de realizarea păcii și stabilității”.

Preafericirea Sa, Patriarhul Ierusalimului, a cerut comunității internaționale să intervină prin deschiderea unui dialog cu guvernul israelian care urmărește să pună capăt acestor atacuri și încercărilor continue ale grupurilor israeliene extremiste de a schimba caracterul Ierusalimului prin forță, prin intimidarea credincioșilor creștini și musulmani, atacarea clericilor, scrierea graffitiilor de ură pe pereții și ușile bisericilor și moscheilor și, de asemenea, ”încercările lor hidoase de a controla proprietățile Bisericii, așa cum este evident prin încercările grupurilor radicale israeliene de a prelua proprietățile Bisericii Ortodoxe în Poarta Jaffa din Ierusalim, în special Hotelul Imperial, Hotelul Petra și alte bunuri imobiliare”.

Preafericirea Sa, Patriarhul Teofilos al III-lea, a subliniat că Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului și congregația Bisericii Ortodoxe din Țara Sfântă de pe ambele maluri ale râului Iordan, sunt alături de Patriarhia Ortodoxă Română, și Preafericirea Sa Patriarhul Daniel și le susțin pe deplin în această reacție care ”reflectă întinderea urii extremiștilor israelieni față de religia creștină în general și Biserica Ortodoxă în special”.

Atacul a fost, de asemenea, puternic condamnat de Ramzi Khoury, președintele Comisiei superioare prezidențiale pentru afaceri bisericești, care a afirmat că atacurile se produc deoarece "coloniștilor israelieni extremiști” li se acordă impunitate pentru astfel de acțiuni", se arată în comunicatul Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului.

Reacţia Patriarhiei Române

"Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii", a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit Antena 3.

Patriarhia Română mulţumeşte autorităţilor israeliene care au reacţionat solidar în acest caz "Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condReacţia Patriarhiei Române după ce Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost atacată de un extremist israelian.

La Ierusalim, Așezământul Românesc Ortodox constă într-o o mică mănăstire de călugări cu o bisericuță și curte. La Ierihon există o mănăstire românească de maici cu spații de cazare unde sunt găzduiți pelerinii români care merg la locurile sfinte.