Un bebeluş de două luni a fost scos în viaţă de sub dărâmături de echipele de salvare în provincia turcă Hatay, la 128 de ore după seismele devastatoare care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria, a anunţat agenţia turcă Anadolu, citată de DPA și Agerpres.

Echipe de salvare după cutremurul din TurciaFoto: Konstantinos Zilos/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Copilul a fost scos de sub dărâmături în districtul Iskenderun şi transportat la spital, a precizat sursa citată.

Chiar dacă pragul de 72 de ore, considerat crucial în găsirea unor supravieţuitori sub dărâmături, a fost depăşit de mult după seismele de luni, echipele de salvare încă încearcă să ajungă la persoanele care încă ar mai putea fi în viaţă.

Pe reţelele sociale şi la televiziune, locuitorii din zonele afectate de seisme cer în continuare ajutor urgent, susţinând că încă se mai aud voci de sub dărâmături.

Postul public de televiziune TRT a relatat că un cuplu de turci din provincia Adiyaman a fost salvat după ce a petrecut mai mult de 129 de ore sub dărâmături.

Imaginile difuzate de TRT au arătat o femeie care este transportată la o ambulanţă. După câteva momente, soţul ei, pe care echipele de salvare au reuşit cu greu să-l scoată de sub dărâmături printr-un tunel, a fost dus la o altă ambulanţă.

Bărbatul a fost văzut făcând cu mâna către camerele de televiziune.

Cu toate acestea, se crede că cele trei fiice ale lor au murit în cutremur, a precizat TRT.

Peste 24.000 de morţi în cutremurele din Turcia şi Siria

Cutremurele de luni din Turcia şi Siria s-au soldat cu peste 24.000 de morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, pe măsură ce tot mai puţine victime sunt găsite în viaţă sub dărâmături.

Doar în Turcia, cel puţin 20.665 de oameni au fost ucişi şi 80.088 au fost răniţi în cele două cutremure puternice care au lovit regiunea luni, potrivit noilor cifre date publicităţii sâmbătă dimineaţă, transmit agențiile DPA și Agerpres.

În Siria vecină, unde ajutorul internaţional ajunge greu, ultimul bilanţ indică 3.553 de morţi şi 5.276 de răniţi.

Bilanţul total în ambele ţări se ridică la 24.218 de morţi, potrivit DPA.

Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor şi Urgenţelor din Turcia, AFAD, a transmis că peste 90.000 de oameni au fost evacuaţi din regiunea afectată de cutremure care cuprinde 10 provincii turce. Peste 166.000 de voluntari şi echipe de salvare iau parte la operaţiuni, printre care se numără şi peste 8.000 de specialişti străini.

Postul public de televiziune TRT a relatat că echipele de salvare au scos un bărbat în viaţă dintre ruine la 125 de ore după cutremure, în cartierul Cebrail, din Antakya.

Cel puţin patru oameni au fost scoşi în viaţă vineri noapte din clădirile prăbuşite, în oraşul sirian Jableh, potrivit Semilunii Roşii siriene.