Ajutoarele internaționale vor putea ajunge sâmbătă în toate zonele afectate din Turcia și Siria, unde echipele de salvare au scos mai mulți copii în viață dintre ruinele puternicului cutremur care a provocat moartea a peste 24.000 de persoane, transmite AFP.

Cutremur în Siria - căutare supraviețuitoriFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Guvernul sirian a autorizat vineri „livrarea de ajutoare umanitare în întreaga țară" - inclusiv în zonele controlate de rebeli în Siria - unde 5,3 milioane de persoane riscă să rămână fără adăpost, potrivit ONU.

Programul Alimentar Mondial, o agenție specializată a ONU, a estimat la 874.000 numărul persoanelor afectate de cutremur în cele două țări și a solicitat 77 de milioane de dolari pentru a le oferi alimente.

De ambele părți ale frontierei, mii de case sunt distruse, iar salvatorii își intensifică eforturile pentru a găsi supraviețuitori.

Serie de salvări miraculoase

În mijlocul strigătelor de bucurie, un băiat de șase ani a fost scos în viață vineri din dărâmături, deși în stare de șoc și cu răni la nivelul feței, la Jandairis, în nord-vestul Siriei, potrivit unui jurnalist reporter AFP.

Fratele său nu a supraviețuit. Salvatorii caută în continuare membri ai familiei, probabil prinși sub dărâmături.

În sudul Turciei, la Antakya, „în a 105-a oră" după cutremur, salvatorii au scos în viață și un bebeluș de 18 luni dintre dărâmăturile unei clădiri, urmat de fratele său, a relatat postul de televiziune NTV.

Cu două ore mai devreme, o fetiță de trei ani fusese, de asemenea, salvată în orașul afectat de cutremur.

Vineri după-amiază, o mamă și cei doi copii ai săi au fost salvați dintre dărâmături în Gaziantep (sud-est).

În Nurdagi, în aceeași provincie, o femeie însărcinată în vârstă de șase luni a fost, de asemenea, scoasă în viață din dărâmături, după ce a petrecut aproximativ 115 ore sub un morman de ruine. Fiica ei de șase ani fusese, de asemenea, salvată cu o oră mai devreme.

UPDATE Numărul morților a trecut de 25.000

Bilanţul cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria continuă să crească, numărul deceselor trecând sâmbătă de 25.000, relatează cnn.com, potrivit news.ro.

În Turcia, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au murit 21.848 de oameni. De asemenea, 80.104 persoane suunt rănite.

În Siria, au murit 3.553 de oameni. Din totalul deceselor, 2.166 s-au înregistrat în zone controlate de rebeli. 5.273 de sirieni au fost răniţi.