Joe Biden spune într-un interviu acordat postului PBS că „nu caută un conflict” cu China, după ce Statele Unite au distrus un balon chinezesc care a survolat teritoriul său, potrivit AFP.

Președintele american Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu”, i-a răspuns președintele american reporterului care l-a întrebat dacă relațiile cu Beijingul au suferit „o lovitură”.

„Vom concura pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict”, a spus el.

În general, Washingtonul a avut grijă să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, despre care americanii cred că avea ca scop spionarea unor baze militare sensibile.

Marți, în fața Congresului, Joe Biden a dat asigurări: „Dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara”.

Relația dintre cele două superputeri a devenit tensionată ca urmare a acestui caz.

China a condamnat cu fermitate distrugerea balonului, despre care a spus că este o „aeronavă civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice” care a intrat „involuntar” în spațiul aerian al SUA.

În acest context, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China.

Pentagonul a dezvăluit, de asemenea, marți, că Beijingul a refuzat propunerea americană pentru o convorbire telefonică între șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și omologul său Wei Fenghe, sâmbătă.