Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite au împărtășit informații pe care le-au obținut despre balonul spion al Chinei cu zeci de țări din întreaga lume, relatează Reuters. Totodată, secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este nevoie de conștientizarea „riscului constant” al spionajului Chinei, subliniind că acest dirijabil confirmă un tipar al comportamentului chinez.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Blinken a mai spus într-o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a discutat cu el despre provocările sistemice și tactice pe care China le prezintă pentru alianță.

Blinken a spus că Statele Unite obțin mai multe informații „aproape din oră în oră” cu privire la balonul spion - pe care Statele Unite l-au doborât sâmbătă - iar constatările relevante vor fi împărtășite Congresului SUA și aliaților și partenerilor SUA din lume.

Stoltenberg a spus că zborul balonului chinezesc a confirmat un model de comportament al Chinei și necesitatea de a fi conștienți de riscul constant al activității de sionaj al Chinei. El a mai spus că China își construiește „substanțial” forțele militare, inclusiv armele nucleare, fără nicio transparență.

Întrebat dacă liderul chinez Xi Jinping era la curent cu zborurile balonului, Blinken a spus:

„În ceea ce privește cine este responsabil pentru asta, China este. Și nu contează la un anumit nivel, care indivizi ar fi putut sau nu să fi fost responsabili. Ideea este că China s-a angajat în această acțiune iresponsabilă, o încălcare a suveranității și integrității noastre teritoriale și a dreptului internațional."

Citește și:

FOTO Primele imagini cu rămășițele balonului spion doborât de SUA. „Dirijabilul”, mai înalt decât Statuia Libertății