Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a decedat după o boală îndelungată la un spital din Dubai, a anunţat duminică presa locală pakistaneză, transmite Reuters.

Pervez MusharrafFoto: Aamir Qureshi / AFP / Profimedia Images

Musharraf suferea de amiloidoză, o boală rară, și fusese internat în spital anul trecut.

Armata pakistaneză a confirmat decesul lui Musharraf, în vârstă de 79 de ani, care a fost îndepărtat de la putere în 2008. Fostul şef al armatei se afla în exil autoimpus în Dubai.

Şefii armatei, marinei şi aviaţiei pakistaneze şi-au exprimat condoleanţele cu privire la moartea sa.

Fostul general cu patru stele, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1999, a reuşit să gestioneze o creştere economică rapidă şi a încercat să introducă valori sociale liberale în această ţară musulmană conservatoare.

Musharraf a fost ales ca şef al armatei de fostul premier Nawaz Sharif în 1998. Câteva luni mai târziu, au apărut divergenţe între cei doi, iar generalul a răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat militară fără vărsare de sânge în 1999.

El a condus Pakistanul din 1999 până în 2008, perioadă marcată de o creştere economică, în care liderul militar a încercat, de asemenea, să introducă valorile sociale liberale în o ţară musulmană conservatoare.

Musharraf s-a bucurat de un sprijin puternic timp de mulţi ani, iar cea mai mare ameninţare a sa au fost Al-Qaida şi alţi islamişti militanţi care au încercat să-l ucidă de cel puţin trei ori.

Dar folosirea cu îndârjire a armatei pentru a înăbuşi disidenţa, precum şi susţinerea continuă a Statelor Unite în lupta acestora împotriva Al Qaida şi a talibanilor afgani au dus în cele din urmă la căderea sa.

Autorizat să plece în străinătate pentru tratament medical chiar dacă se confrunta cu un caz de trădare în Pakistan, Musharraf a zburat ultima dată în Dubai în 2016.

În decembrie 2019, generalul Pervez Musharraf a fost condamnat la moarte de un tribunal special din Islamabad. Completul de trei judecători a decis că acesta este vinovat de înaltă trădare, acuzații ce i-au fost aduse încă din 2013.