Generalul Pervez Musharraf a fost condamnat la moarte de un tribunal special din Islamabad. Completul de trei judecători a decis că acesta este vinovat de înaltă trădare, acuzații ce i-au fost aduse încă din 2013, relatează BBC News. În prezent, generalul se află în Dubai.

Pervez MusharrafFoto: Agerpres/Xinhua

Generalul Musharraf a preluat puterea în urma unei lovituri de stat orchestrate de armată, în 1999, și a deținut funcția de președinte al țării în perioada 2001-2008.

În prezent, acesta se află în Dubai, după ce a primit aprobarea de a părăsi țara pentru un așa-zis tratament medical, în 2016.

Acuzațiile vizează decizia generalului de a suspenda Constituția, în 2007, atunci când a introdus starea de urgență, în încercarea de a-și extinde puterea, ceea ce a declanșat o serie de proteste. Pentru a evita demiterea sa din funcția de președinte, generalul a demisionat în 2008. El se afla la conducerea armatei încă din 1998.

La începutul lunii, el a dat publicității o declarație video, în care pleda nevinovat, susținând că acuzațiile ce i se aduc sunt nefondate. Musharraf este primul lider militar care este judecat în Pakistan pentru încălcarea Constituției.

Verdictul anunțat marți a fost dat cu o majoritate de 2 la 1.