La alegerile de duminică din Austria Inferioară, partidele tradiționale, cel conservator ÖVP și cel al social-democraților SPÖ, au suferit înfrângeri istorice, în timp ce extrema dreaptă a câștigat teren, notează Euractiv. Cancelarul austriac Karl Nehammer a explicat că rezultatul dezastruos obținut de Partidul Popular Austriac (ÖVP) la alegerile regionale desfăşurate duminică se datorează în principal ultimilor „ani de criză”, potrivit publicației Puls24. ÖVP a ajuns la 39,8%, cel mai slab rezultat din 1945, şi a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional.

Karl Nehammer Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Austria Inferioară este cel mai mare land al țării, cu o populație de aproximativ 1,7 milioane de locuitori. Statul, care înconjoară capitala Viena, este, de asemenea, inima conservatorilor austrieci. În afară de cancelarul conservator Karl Nehammer, mai mulți miniștri cheie ai ÖVP provin de acolo.

Partidul de guvernământ OVP a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, potrivit dpa și Agerpres.

În fața unei participări record la vot, de aproximativ 72%, acesta este cel mai slab rezultat înregistrat vreodată de conservatorii din Austria Inferioară.

„Vremuri proaste”

„Acestea sunt vremuri proaste pentru guverne, deoarece oamenii sunt nemulțumiți de situație", a spus Nehammer, referindu-se la inflație, război și pandemia de COVID-19.

OVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8%, cel mai slab rezultat din 1945, şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, liderul OVP, a recunoscut că acuzațiile de corupție au contribuit la scorul prost obținut duminică.

Extrema dreapta, cel mai bun rezultat din istorie

Totuşi, lidera formaţiunii OVP din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie și a explicat că partidul său caută să construiască un guvern cu social-democrații sau cu partidul de extremă dreapta FPO.

În schimb, FPOe a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Partidul pare acum pregătit să câștige alegerile federale austriece din 2024.

Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt ”sistemului OeVP” din Austria inferioară, învinuind totodată OeVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPO s-a clasat sub FPO, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS - 6,5%.

„Oamenii au votat împotriva corupţiei”, a declarat duminică seara managerul federal al FPO Christian Hafenecker, adăugând că „este începutul”, referindu-se la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Pe plan naţional, FPOe se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPO şi OVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.