Scoția va transfera o femeie transgender condamnată pentru viol dintr-o închisoare în care se află doar femei după ce au fost ridicate semne de îngrijorare privind siguranța celorlalte deținute, a anunțat joi premierul scoțian Nicola Sturgeon, citată de Reuters și BBC.

Isla BrysonFoto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Isla Bryson a fost condamnată săptămâna aceasta pentru violarea a două femei în 2016 și 2019 când era un bărbat numit Adam Graham, ea fiind încarcerată inițial la penitenciarul pentru femei Cornton Vale din centrul Scoției.

Bryson a decis să își schimbe sexul de la bărbat la femeie în timp ce aștepta începerea procesului. Ea urmează să afle săptămâna viitoare sentința primită după ce a fost găsită vinovată de viol marți.

Se crede că Bryson este prima femeie transgender din Scoția condamnată pentru violarea unor femei.

Premierul Nicola Sturgeon a anunțat însă acum că ea va fi transferată din penitenciarul pentru femei și că nu își va executa pedeapsa la Cornton Vale.

„Date fiind îngrijorările publice și parlamentare rezonabile din jurul acestui caz, pot confirma parlamentului că acest prizonier nu va fi încarcerat la închisoarea pentru femei Cornton Vale. Sper că acest lucru va liniști îngrijorările publicului”, a declarat Sturgeon joi în fața parlamentului de la Edinburgh.

Cazul femeii transgender a pus într-o situație delicată guvernul scoțian

Cazul a provocat o oarecare stânjeneală pentru guvernul lui Nicola Sturgeon, Bryson fiind găsită vinovată de viol la doar câteva săptămâni după ce parlamentul scoțian, în care partidul premierului deține o majoritate comfortabilă, a adoptat o lege care ușurează schimbarea genului în acte.

Guvernul britanic a anunțat însă că va bloca acest proiect legislativ, invocând pentru prima dată dreptul de veto asupra unei legi scoțiene.

Secretarul de stat pentru Scoția al guvernului de la Londra, Alister Jack, a afirmat că invocă Secțiunea 35 din Scotland Act, o lege din 1998 care permite executivului Regatului Unit să împiedice ca un proiect de lege să intre în vigoare dacă se consideră că are un efect negativ asupra chestiunilor în care guvernul național își păstrează jurisdicția finală.

„Nu am luat această decizie cu ușurință”, a spus Jack într-un comunicat remis presei, adăugând că legea scoțiană „ar avea un impact semnificativ” asupra problemelor de egalitate în Marea Britanie.

Proiectul de lege, aprobat în decembrie, face din Scoția prima țară a Regatului Unit care susține un proces de auto-identificare pentru schimbarea genului, inclusiv eliminarea necesității unui diagnostic medical de disforie de gen și scăderea vârstei minime la 16 de la 18 ani.