Guvernul britanic va bloca un proiect de lege adoptat de parlamentul scoțian și care ar ușura procedurile legale prin care oamenii să își schimbe genul în acte, a declarat luni secretarul de stat pentru Scoția Alister Jack, care a invocat pentru prima dată dreptul de veto asupra unei legi scoțiene, relatează Reuters.

persoane trangender si sustinatorii lor in centrul LondreiFoto: WIktor Szymanowicz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Proiectul de lege, aprobat în decembrie, face din Scoția prima țară a Regatului Unit care susține un proces de auto-identificare pentru schimbarea genului, inclusiv eliminarea necesității unui diagnostic medical de disforie de gen și scăderea vârstei minime la 16 de la 18 ani.

Jack a spus că invocă Secțiunea 35 din Scotland Act din 1998, care permite guvernului Regatului Unit să împiedice ca un proiect de lege să devină lege dacă Londra consideră că are un efect negativ asupra chestiunilor în care guvernul național își păstrează jurisdicția finală.

„Nu am luat această decizie cu ușurință”, a spus Jack într-o declarație, adăugând că „ar avea un impact semnificativ” asupra problemelor de egalitate în Marea Britanie.

„Am concluzionat, prin urmare, că acesta este cursul necesar și corect de acțiune”.

Unii militanți pentru drepturile femeilor au susținut că schimbările ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței femeilor și fetelor, facilitând accesul bărbaților prădători sexuali în spații precum băile.

Cu toate acestea, susținătorii proiectului de lege au spus că reformele sunt în beneficiul persoanelor transgender și nu reprezintă nicio amenințare pentru drepturile femeilor.

Alte țări, inclusiv Irlanda, Danemarca și Argentina, au adoptat legi privind auto-identificarea pentru a face mai simplă și mai puțin invazivă schimbarea de gen.