Compania rusească Gazprom ar urma să majoreze prețul gazului pentru Republica Moldova cu aproape 60%. Astfel, chiar din ianuarie pentru țara vecină gazul rusesc va costa aproximativ 1230 de dolari pentru mia de metri cubi, comparativ cu 742 de dolari, cât a fost în decembrie și 815 de dolari - în noiembrie.

MoldovagazFoto: Veniamin Demidetki / TASS / Profimedia

Anunțul a fost făcut de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a menționat ulterior că toate calculele finale vor fi precizate în jurul datei de 10 ianuarie.

Subiectul a provocat un val de întrebări în rândurile experților și societății din Republica Moldova. Din decembrie 2022 întregul volum de gazul livrat de Gazprom către Republica Moldova ajunge în regiunea separatistă transnistreană, iar malul drept al Nistrului, controlat de autoritățile constituționale ale țării, este aprovizionat cu gazele naturale din rezervele ce sunt stocate în România și Ucraina.

Prețul mediu de achiziție în acest caz este de 1000 de dolari per mia de metri cubi. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Gazprom a micșorat livrările pentru Moldova cu 50% din volumele prevăzute în contract.

În condițiile conflictului înghețat în stânga Nistrului, Tiraspolul nu va achita pentru volume de gaz livrate de compania rusească, așa cum se întâmplă de mai bine de 30 de ani.

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova, Andrei Spînu, cel care este responsabil de sectorul energetic în țara vecină, a spus pentru HotNews.ro că toate calculele vor fi precizate de Moldovagaz, însă acest preț ar corespunde formulei de calcul, stabilită în contract.

Ulterior, în cursul zilei de miercuri, Moldovagaz a venit cu precizări, cum că la determinarea prețului contractual al gazelor naturale se aplică noțiunea de „preț de bază”, care „se calculează anual în baza datelor efective ale vânzărilor de gaze Gazprom către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent”. Prețul se calculează în prima lună de furnizare a anului curent.

„Până la acest moment, Gazprom nu a expediat oficial SA „Moldovagaz” datele inițiale pentru determinarea prețului al contractului pentru ianuarie 2023”, se arată în comunicatul “Moldovagaz”.

Expert:„Este ceva incredibil pentru mine”

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandr Slusari, cel care a semnalat primul lipsa de informații despre prețul de achiziție a gazului pentru 2023, susține că suma de 1230 dolari este una neclară.

„Pentru mine cifra anunțată de Vadim Ceban (directorul companiei Moldovagaz) nu este clară. Este prea mare, comparativ cu evoluția prețurilor bursiere. În noiembrie am avut prețul de la Gazprom la 815 de dolari pentru mia metri cubi. În decembrie, această sumă era de 785 de dolari.

Nu înțeleg ce s-a schimbat timp de o lună și de ce acest preț s-a majorat așa de brusc, tocmai cu 57%. Conform contractului cu Gazprom, pentru primul și al patrulea trimestru, 30% din preț este raportat la prețul gazului la hub-ul din Olanda în ultima zi a lunii anterioare de livrare. Alte 70% din prețul de iarnă sunt formate din prețurile Platz al unui mix de produse petroliere, precum benzină, motorină, păcură, calculate la distanță de nouă luni.

În noiembrie 2022, prețul mediu bursier, TTF Olanda, a fost 1262 dolari pentru mia metri cubi, pentru decembrie nu avem încă cifra exactă, dar văzând evoluția prețurilor bursiere, nu cred că acest preț mediu este mai mare decât 1200 de dolari.

Facem niște calcule simple: 30% din 1200 de dolari - asta este 360 de dolari. Reiese că din 1200 de dolari, prețul anunțat de Vadim Ceban, 360 de dolari este ponderea prețului spot și tocmai 870 de dolari revine coșului petrolier. Este ceva incredibil pentru mine. Se crează impresia că acest preț este cumva rezultatul înțelegerii între Moldovagaz și Gazprom, și are drept scop justificarea schemei cu cedarea întregului volum de gaze pentru Transnistria”, susține Alexandr Slusari.

Expertul în energie din Republica Moldova Sergiu Ungureanu consideră că explicațiile trebuie să fie mai clare privind suma vehiculată, însă nu crede că la mijloc ar asta anumite „scheme” sau înțelegeri obscure.

„Acest preț este format în conformitate cu formulă care a fost introdusă în contractul între Moldovagaz și Gazprom. Moldovagaz a explicat că pe data de 10 ianuarie va fi un fel de recalculare, sau un fel de revedere a acestei formule de cumpărare a gazului pentru Moldova.

Este mai mare, pentru că acum vedem prețurile pe piață au scăzut, deci sunt în jurul 800-850 de dolari pentru mia de metri cubi. Aici trebuie să vedem concret de unde și prin ce intermediari noi procurăm acest gaz.

Un lucru important este că practic tot gazul pe care îl cumpărăm acum de la Gazprom merge pentru partea transnistreană, inclusiv pentru necesitățile lor propriile, plus consumul pentru Centrala de la Cuciurgan, care produce energie electrică și pentru malul drept al Nistrului.

Este greu de spus că aici sunt alte înțelegeri decât economice și cred că mai mare probabilitate că nu, nu au fost acum anumite înțelegeri separate.

Toate înțelegerile care au avut loc, au fost în perioada octombrie-noiembrie 2021, când delegația moldovenească a fost la Gazprom și a fost semnat acest contract pentru livrarea gazului pentru Republica Moldova. Ultima înțelegere a fost doar că gazul pe care îl procură Republica Moldova de la Gazprom să fie transmis părții transnistrene”, spune Sergiu Ungureanu.

Expertul economic din Republica Moldova Stas Madan a punctat că în luna ianuarie s-a creat „o situație tare interesantă” pe piața gazelor naturale: gazul de la Gazprom e mai scump decât gazul achiziționat de pe piață de către Energocom.

„După cum a anunțat directorul Moldovagaz, pentru luna ianuarie prețul mediu de achiziție în baza contractului cu Gazprom constituie 1230 dolari pentru o mie de metri cubi, iar conform aranjamentelor de la începutul lunii decembrie, întregul volum de gaz venit de la Gazprom va merge către malul stâng al Nistrului (inclusiv din acest gaz malul drept primește energie electrică mai ieftină de la Cuciurgan).

În același timp, malul drept este asigurat cu gaze prin intermediul achizițiilor de pe piață efectuate de către compania de stat Energocom. În această perioadă, prețurile gazului natural la bursă au ajuns la 800 – 850 dolari pe mia de metri cubi, adică mult mai ieftin decât gazul livrat de Gazprom, chiar dacă adăugăm și cheltuielile de transport și depozitare. Sper că în această perioadă Energocom „face shopping” la greu de pe piață”, susține Stas Madan.

Contractul între Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani în toamna lui 2021.

Un sfert dintr-un salariu mediu al unui moldovean se duce pe încălzirea locuinței

În prezent, tariful standard pe metrul cub pentru consumatorii din Republica Moldova este de 29,27 de lei moldovenești, adică echivalentul a 1,45 euro.

În același timp însă, Guvernul Republicii Moldova a stabilit cinci categorii de așa-numită „vulnerabilitate energetică”. Doar cetățenii din primele patru categorii primesc compensații pentru încălzire, în funcție din venituri, avere, starea familială și alte criterii care sunt automat calculate pe site-ul compensatii.gov.md.

Astfel, cei cu vulnerabilitate foarte ridicată plătesc 12 lei moldovenești pe metrul cub, cei cu vulnerabilitate ridicată- 14 lei, cu vulnerabilitate medie- 17 lei, iar pentru vulnerabilitate scăzută- 24 lei.

De exemplu, o familie care locuiește într-un apartament cu două camere în Chișinău consumă iarnă, lunar, în jur de 150 de metri cubi de gaz. Dacă are un grad mediu de vulnerabilitate, această familie plătește pentru gaz 2550 de lei moldovenești (126 euro). Salariul mediu pe economie în Republica Moldova este de 11 700 de lei moldovenești (576 euro).

Practic, aproape un sfert din salariu merge pe încălzire.