​O scumpire cu 200 de euro la factura de energie reprezintă o problemă în Germania, dar în Republica Moldova această sumă poate însemna chiar și sută la sută din venitul unei familii, a spus Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă UE, într-o întâlnire la sediul Parlamentului European cu mai mulți jurnaliști din România.

Daniela MorariFoto: AFP / AFP / Profimedia

Criza energetică din Republica Moldova reprezintă acum cea mai importantă preocupare a întregului Guvern, după cum a afirmat ambasadoarea acestei țări pe lângă UE într-o întâlnire cu jurnaliști români, care avut loc marți, 8 noiembrie, la sediul Parlamentului European, întâlnire la care au mai participat europarlamentarii români Siegfried Mureșan, Eugen Tomac și Vlad Botoș.

Daniela Morari a prezentat câteva date care arată cât de mult este afectată în acest moment Republica Moldova de criza energetică.

  • În ceea ce privește gazele naturale situația la data de 1 noiembrie se prezintă în felul următor: Republica Moldova recepționează doar 51% din cantitatea prevăzută în contractul cu Gazprom. „Am început să procurăm din alte surse. Vineri am cumpărat pentru prima dată din Slovacia. Apoi cumpărăm din Polonia, cumpărăm din România”, spune ambasadoarea.
  • Din împrumutul de 300 de milioane de euro contractat de la BERD, Moldova a consumat deja 100 milioane pentru a face provizii de gaze.
  • 7 milioane de metri cubi de gaz sunt stocate în Ucraina, această cantitate ar ajunge pentru o lună.
  • Republica Moldova plătește un preț de șase ori mai mare decât în octombrie 2021 și există o posibilitate foarte mare ca acest preț să crească.
  • În cifre seci, dacă în octombrie 2021 prețul gazului era de puțin peste 4 lei moldovenești pe metrul cub, acesta a ajuns în 2022 la 30 de lei. Acest lucru în condițiile în care salariul mediu în Moldova este de aproximativ 7 mii de lei (aproximativ 363 euro).
  • Pentru a ajuta persoanele vulnerabile din această țară să-și plătească facturile la energie ar fi nevoie de 300 milioane de euro, iar Moldova caută surse de finanțare suplimentare pentru a asigura această nevoie.
  • Sute de mii de cetățeni din Moldova s-au înscris pe o platformă privind persoanele vulnerabile care trebuie să fie ajutate să-și plătească facturile la energie în această iarnă.

În ceea ce privește electricitatea:

  • În anil trecuți, Moldova cumpăra 30% din curent din Ucraina și 70% din regiunea transnistreană. Din 11 octombrie Ucraina nu mai poate exporta electricitate în Republica Moldova, din cauza atacurilor rusești.
  • Această diferență de 30% a fost acoperită de România, din luna octombrie.
  • Regiunea transnistreană a declarat stare de urgență economică, din cauza reducerii de gaze naturale, iar din 24 octombrie a livrat doar 27% din cantitatea de 70% din curent electric, iar de la 1 noiembrie cantitatea a ajuns la zero.
  • În acest moment, 80% din necesarul de electricitate este cumpărat din România.

Care sunt prioritățile Moldovei în criza energetică

„Ca priorități ar fi găsirea cât mai multor producători care ar putea să vândă Moldovei. Aici sunt discuții atât cu România cât și cu alte state membre. A doua ar fi să găsim electricitate la prețuri avantajoase și a treia conectarea la rețeaua de electricitate cu UE. Există o limită stabilită în bloc împreună cu Ucraina. Este important acest lucru pentru a nu avea întreruperi. Iar această limită este de 500 MW. Avem nevoie de a mări această limită pentru că nu mai putem cumpăra nici din regiunea transnistreană, nici din Ucraina”, spune ambasadoarea Moldovei la UE.

În ceea ce privește reducerea consumului de energie, Daniela Morari a mai spus că a fost redus cel de gaze cu 57%, iar cel de electricitate cu 14%, între octombrie 2022 față de octombrie 2021. „Reducem consumul în instituții publice, transferăm încălzire de pe gaz pe păcură”, sunt câteva dintre măsurile amintite de Daniela Morari.