Când Papa Grigore al XII-lea, ultimul papă care a demisionat înainte de Benedict al XVI-lea, a murit în 1417, evenimentul nu a interesat aproape pe nimeni, notează Reuters.

Papa Francisc si fostul papa Benedict al XVI-leaFoto: Vandeville Eric / Abaca Press / Profimedia Images

Grigore demisionase cu doi ani mai devreme, în 1415, și și-a petrecut restul zilelor aproape în anonimat, la sute de kilometri de Roma. A fost înmormântat discret în Recanati, un oraș din apropierea coastei nordice a Adriaticii.

Situația va fi mult diferită odată cu trecerea în neființă a lui Benedict, în vârstă de 95 de ani, despre care Vaticanul a declarat că se află într-o stare gravă, dar stabilă, după o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timpul Crăciunului.

Vaticanul are ceremoniale extraordinar de amănunțite pentru ceea ce se întâmplă după ce moare un papă în funcție, dar nu există ritualuri pentru un fost papă.

După moartea lui Benedict, Vaticanul va trebui să elaboreze, cel puțin parțial, noi ceremoniale.

Acestea ar putea fi un model pentru alți papi care aleg să demisioneze în loc să domnească pe viață, inclusiv pentru Papa Francisc însuși într-o zi, spun surse de la Vaticanul.

Lasă Benedict un testament sau decizia va fi luată de Papa Francisc?

Cele pentru un papă care moare în funcție includ un volum de 30 de pagini numit „Universi Dominici Gregis", care în latină înseamnă "Păstorul întregii turme a Domnului", și „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis" (Ritualuri funerare pentru un Pontif Roman), care constă în peste 400 de pagini cu liturghii, muzică și rugăciuni.

Aceste reguli prevăd că înmormântarea unui papă ar trebui să aibă loc între patru și șase zile de la moartea sa, ca parte a unei perioade de nouă zile de doliu cunoscută sub numele de Novendiale.

Oficiali de la Vatican, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului au declarat că „scenariul” pentru decesul lui Benedict va depinde de două elemente cheie: Dacă Benedict însuși a lăsat vreo dispoziție și de deciziile care vor fi luate de Papa Francisc.

Francisc l-a lăudat adesea pe predecesorul său ca fiind un mare papă care a avut curajul de a demisiona, așa că probabil ar dori să-i ofere lui Benedict un adio ceremonial cât mai solemn, poate chiar ceremonialul integral, a declarat un oficial de la Vatican.

Ioan Paul al II-lea, ultimul papă care a murit

Ultimul papă care a murit, Ioan Paul al II-lea, a fost înmormântat pe 8 aprilie 2005, la șase zile după ce a murit. Trupul său a fost mai întâi depus în Sala Clementină, pentru personalul Vaticanului, iar apoi a fost mutat în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de credincioși.

Milioane de oameni au stat la coadă ore în șir pentru a-l vedea, poate cel mai mare eveniment din istoria Vaticanului, iar monarhi și președinți au participat la înmormântarea sa.

Inițial a fost înmormântat în criptele de sub Bazilica Sfântul Petru, iar în 2011 a fost mutat într-o capelă de la nivelul principal al Bazilicii.

Mulți oameni vor dori să îi prezinte omagiile lui Benedict, care i-a succedat lui Ioan Paul al II-lea în 2005 și a demisionat în 2013, astfel că este probabilă o perioadă de veghe, au precizat sursele Reuters.

În 2020, biograful autorizat al lui Benedict, Peter Seewald, a declarat că papa emerit a pregătit un testament spiritual în care a indicat că dorește să fie înmormântat în aceeași criptă în care a fost înmormântat inițial Ioan Paul al II-lea.

Cardinalul Joseph Ratzinger ce a devenit apoi Papa Benedict, a condus funeraliile lui Ioan Paul în 2005 în Piața Sfântul Petru și se așteaptă ca Francisc să conducă funeraliile lui Benedict.

După decesul unui papă în funcție, persoana care se ocupă de treburile obișnuite la Vatican până la alegerea unui nou papă este șambelanul (camerlengo).

Această funcție este deținută în prezent de cardinalul irlandezo-american Kevin Farrell, dar deoarece Biserica are un papă și nu va exista un conclav pentru a alege un altul, Farrell nu va avea niciun rol.

Cea mai mare parte a răspunderii, inclusiv elaborarea scenariului unui eveniment fără precedent în istoria Vaticanului, îi va reveni monseniorului Diego Ravelli, maestrul de ceremonii papal.