Justiția belgiană a dispus joi menținerea în detenție a eurodeputatei elene Eva Kaili, inculpată luna aceasta într-o anchetă de corupție care implică Qatar și care a costat-o deja postul de vicepreședinte al Parlamentului European, potrivit AFP.

Eva KailiFoto: Vidal-EUC-ROPI / PA Images / Profimedia

Camera de la Bruxelles, în fața căreia eurodeputata socialistă a compărut la 11 zile de la începutul încarcerării sale, a refuzat cererea de monitorizare cu brățară electronică și „a prelungit cu o lună detenția preventivă", a anunțat parchetul federal într-un comunicat.

Avocații au la dispoziție 24 de ore pentru a contesta decizia, a precizat parchetul.

Kaili neagă orice act de corupție, au declarat joi dimineață avocații ei. Ea spera să fie eliberată sub monitorizare, argumentând că a fost „implicată în mod activ” în anchetă și că nu exista riscul de a fugi.

În scandalul care a provocat o undă de șoc în Parlamentul European și a ridicat tensiuni între Qatar și UE, Eva Kaili este unul dintre cei patru suspecți încarcerați după ce a fost acuzată de „apartenență la o organizație criminală”, „spălare de bani” și „corupție”.

Francesco Giorgi, parterul Evei, și fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, care par a fi, de asemenea, personaje-cheie în acest caz, fuseseră deja reținuți pe 14 decembrie.

Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.

Eva a recunoscut în faţa judecătorului belgian care instrumentează cazul că i-a spus tatălui ei să scoată din casă o mare sumă de bani în numerar, transmite EFE. De altfel, „valizele cu bancnote treceau prin apartamentul” din Bruxelles al fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, presupusul creier al operațiunii.