India a transferat un număr fără precedent de trupe la granița disputată cu China după ultima confruntare dintre soldații celor două puteri nucleare, relatează The Times și BBC.

Soldati indieniFoto: Mubashir Hassan-Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Subrahmanyam Jaishankar, ministrul de Externe al Indiei, a dezvăluit că Delhi desfășoară mii de trupe de-a lungul graniței montane de 3.380 de kilometri pe care o are cu China în urma unei „încălcări” a acesteia de către forțele Beijingului care a declanșat o nouă confruntare mai devreme în cursul lunii decembrie.

Tensiunile la granița dintre cele două superputeri rămân ridicate după ce în iunie 2020 a avut loc prima confruntare între forțele armate ale celor două țări care s-a soldat cu victime după 45 de ani.

Deși în timpul confruntării nu s-au tras focuri de armă, luptele având loc corp la corp, cel puțin 20 de soldați indieni și 4 chinezi și-au pierdut viața.

India a menținut de atunci în jur de 200.000 de militari în regiune, șeful diplomației de la Delhi anunțând însă marți că noi trupe au fost transferate la graniță după ultima confruntare ce a avut loc pe 9 decembrie.

„Astăzi avem o desfășurare pe care nu am avut-o niciodată a armatei indiene la granița cu China. Aceasta este pentru a contracara desfășurarea chineză, care a fost escaladată masiv începând cu 2020”, a declarat Jaishankar.

Noi tensiuni la granița dintre India și China

În timpul ultimei confruntări, prima semnificativă de mai bine de un an, până la 400 de trupe chineze au intrat în orașul Tawang din statul Arunachal Pradesh aflat în extremitatea nord-estică a Indiei.

China consideră zona ca făcând parte din Tibet și revendică teritoriul ca fiind al său.

Oficialii indieni susțin că trupele lor au respins incursiunea după o confruntare în urma căreia soldații ambelor părți au suferit doar răni minore.

Însă situația rămâne volatilă în contextul în care China își întărește prezența militară la graniță, căutând puncte slabe și transferând tancuri și artilerie mai aproape de frontieră.

Forțele Aeriene ale Indiei au anunțat săptămâna trecută că au detectat „activitate aeriană” sporită a Chinei în regiune, motiv pentru care au fost nevoite să desfășoare avioane de luptă de cel puțin două ori luna aceasta.

Ultima confruntare a declanșat turbulențe politice în India

Această ultimă confruntare a declanșat însă un scandal politic uriaș în India, partidele de opoziție părăsind plenul legislativului de la Delhi după ce solicitările lor pentru o dezbatere imediată privind situația de la graniță au fost respinse.

Rahul Gandhi, liderul interimar al principalului partid de opoziție din India, a acuzat guvernul că ignoră amenințările venite din partea Chinei, susținând că soldații Beijingului îi „fac praf” pe militarii indieni de la graniță.

Vorbind luni în parlament, ministrul de Externe Jaishankar a declarat că vorbele lui Gandhi arată „lipsă de respect” față de soldații țării și a negat că guvernul este indiferent față de situație.

„Dacă eram indiferenți față de China, cine a trimis armata indiană la graniță? Dacă eram indiferenți față de China, de ce facem presiuni asupra Chinei pentru dezescaladare și dezangajare astăzi?”, a întrebat el retoric.