​Agenţii federali din Statele Unite spun că în 2022 au confiscat suficient fentanil pentru a ucide fiecare american, în condiţiile în care este nevoie de doar două miligrame pentru o doză mortală, relatează BBC.

Medicamente contrafacute ce contin fentanilFoto: DEA / Sciencephoto / Profimedia Images

Drug Enforcement Administration (DEA) spune că a capturat 379 de milioane de doze de fentanil potenţial mortale, adică o cantitate suficientă pentru a-i ucide pe toţi cei 330 de milioane de locuitori ai SUA.

Substanţa, care creează o dependenţă foarte mare, este de 50 de ori mai puternică decât heroina, fiind cea mai periculoasă ameninţare în materie de droguri cu care se confruntă SUA.

Drogul este atât de puternic încât o doză letală este suficient de mică pentru a încăpea pe vârful unui creion.

Agenţia spune că cea mai mare parte a fentanilului este traficată în SUA din Mexic, unde substanţa este pregătită în fabrici secrete administrate de cartelurile Sinaloa şi Jalisco, responsabile și de valul de crime înfiorătoare din Mexic.

Traficanţii folosesc substanţe chimice provenite din China pentru a produce drogurile.

Cantitatea uriașă de fentanil confiscată

DEA a confiscat peste 4.500 kg de fentanil, precum şi peste 50,6 milioane de pastile de fentanil care erau făcute să semene cu diferite analgezice eliberate pe bază de reţetă. Este o captură mai mult decât dublă faţă de ceea ce autorităţile americane au confiscat în 2021.

Anul trecut, peste 100.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri, iar două treimi dintre aceste decese au fost atribuite fentanilului.

„Principala prioritate operaţională a DEA este de a învinge cele două carteluri mexicane de droguri - cartelurile Sinaloa şi Jalisco (CJNG) - care sunt principalele responsabile pentru fentanilul care ucide astăzi americani”, a declarat Anne Milgram, şefa DEA.

Pe lângă fentanil, DEA a confiscat, de asemenea, 60 de tone de metamfetamină, aproape 2 tone de heroină şi circa 200 de tone de cocaină.