Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că instanţele vor corecta orice greşeală, într-un proces de apel, după ce primarul din opoziţie al Istanbulului a fost condamnat la închisoare, şi că, între timp, turcii nu au dreptul să ignore hotărârile legale.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

În primele sale comentarii directe cu privire la condamnarea de miercuri a lui Ekrem Imamoglu - un potenţial contracandidat popular al lui Erdogan, care a primit doi ani şi şapte luni de închisoare şi o interdicţie politică - Erdogan a spus că nu îi pasă cine va fi candidatul opoziţiei în alegerile de anul viitor, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, a fost urmărit penal pentru insulte împotriva unor funcţionari publici, în 2019, când a criticat decizia de anulare a primului tur al alegerilor municipale pe care le câştigase împotriva candidatului partidului AKP al lui Erdogan, aflat la putere de 25 de ani.

Sentinţa pronunţată miercuri - care poate fi atacată în apel - vine cu doar şase luni înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, în care Imamoglu a fost prezentat ca un potenţial adversar redutabil al lui Erdogan. Principalul candidat al opoziţiei la preşedinţie nu a fost încă ales.

Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP), de opoziţie, a fost judecat pentru un discurs în care a spus că cei care au anulat votul iniţial din alegerile locale din 2019 - în care îl învinsese la limită pe candidatul AKP al lui Erdogan - au fost „nişte proşti”. Imamoglu spune că acea remarcă a fost un răspuns la adresa ministrului de interne Suleyman Soylu, pentru că şi acesta folosise acelaşi limbaj împotriva sa.

Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului (Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images)

După ce rezultatele iniţiale au fost anulate, Imamoglu a câştigat confortabil votul repetat pentru Primărie, punând capăt, în cel mai mare oraş din Turcia, celor 25 de ani de guvernare exercitată de AKP şi de precursorul său islamist.

Erdogan a fost la rândul său primar al Istanbulului, funcţie care l-a propulsat apoi în prim-planul politicii din Turcia, fiind mai întâi premier şi apoi un preşedinte din ce în ce mai autoritar.

Rezultatul alegerilor de anul viitor depinde, spun experţii, de capacitatea CHP şi a altor partide din opoziţie de a-şi uni forţele în jurul unui singur candidat care să îi pună probleme lui Erdogan şi partidului său, AKP, care guvernează Turcia de două decenii.

Judecarea apelului şi soluţionarea definitivă a cazului lui Imamoglu s-ar putea prelungi dincolo de alegerile prevăzute pentru iunie 2023.