Un procuror turc a cerut vineri ca o instanță să îl condamne la închisoare și îi interzică drepturile politice lui Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului și un rival popular al președintelui Recep Erdogan, anunță Reuters.

Ekrem Imamoglu, primarul IstanbululuiFoto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images

Sondajele arată că Imamoglu ar fi un contracandidat puternic al lui Erdogan în cazul în care primarul Istanbulului ar decide să candideze la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în Turcia anul viitor. Opoziția turcă încă nu și-a ales un candidat principal.

Imamoglu a câștigat la limită alegerile municipale din Istanbul în martie 2019, învingându-l pe candidatul partidului AKP al lui Erdogan. După ce președintele turc a respins personal rezultatul alegerilor și acestea au fost contestate de partidul său, rezultatul lor a fost anulat de comisia electorală turcă.

Însă Imamoglu a câștigat și a doua serie a alegerilor, de data aceasta la o diferență confortabilă.

Victoria sa a pus capăt unei domnii de 25 de ani a partidului AKP și a predecesorilor săi islamiști în Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia.

Imamoglu este acuzat de insultarea unor oficiali publici într-un discurs pe care l-a ținut în 2019, când a afirmat că cei care au anulat alegerile sunt „neghiobi”.

Primarul Istanbulului s-ar putea confrunta cu Erdogan la alegerile de anul viitor

Acuzația îi poate aduce o condamnare maximă de 4 ani de închisoare însă o eventuală condamnare sau interzicere a drepturilor sale politice va trebui menținută de o instanță superioară.

Acest lucru înseamnă că decizia finală a justiției ar putea veni după alegerile prezidențiale care trebuie organizate cel târziu până în iunie 2023.

Instanța în care este judecat politicianul s-a retras vineri pentru a evalua cererea depusă de unul dintre avocații lui Imamoglu ca judecătorul să fie recuzat. Următoarea audiere a fost stabilită pe 14 decembrie.

Polițiștii au restricționat accesul la străzile care duceau la tribunal după ce guvernatorul districtual a interzis protestele în zonă pentru ziua de vineri.

Peste 1.000 de persoane s-au strâns însă într-o piață din centrul Istanbulului pentru a-și manifesta sprijinul față de Imamoglu, zona respectivă neintrând în zona de aplicare a interdicției.